Veliki petak u vranjskoj porodici

Izvor: RTS, 26.Apr.2019, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki petak u vranjskoj porodici

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Veliki petak, dan koji simbolizuje stradanje Isusa Hrista i njegovo raspeće na krstu na Golgoti. To je dan najveće hrišćanske žalosti, tokom koga ne zvone crkvena zvona, posti se i farbaju uskršnja jaja. Vernici danas ne rade poslove u kući i u polju.
Na Veliki petak, dan velike žalosti, Gordana Cvetković iz Vranja farba jaja po tradicionalnom receptu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << /> 
"Dodajem travke ove zelene obične, dodajem malo ove ljuspice od luka i ostane posle šareno."
Jaje je simbol novog života, a crveno, podseća na Hristovu krv prolivenu na Golgoti i legendu o jajima, koja su pocrvenela, kada je Hrist uskrsnuo.
"Ofarbam prvo crvena jaja pre izlaska sunca. Prvo jaje koje ofarbam sedi cele godine", dodaje Gordana.
Veliki petak se obeležava strogim postom, i uzdržavanjem od bilo kakvog veselja i proslava. Vernici odlaze u crkvu. U nekadašnjoj džamiji, crkvi Svete Petke, gužva je od ranih jutarnjih sati.
"Za zdravlje i za sreću isto, tako je oduvek, tako nam je ostalo od starih, nastavljamo tradiciju".
"Ne radimo u glavnom ništa, šetamo, u crkvu dolazimo i to je to", kažu neki od anketiranih građana.
Veruje se da ko se umije vodom sa česme u crkvi Sveta Petka na Veliki petak, da će čitave godine biti zdrav i srećan.
"Majka iz Prištine koja je došla sa bolesnim sinom nije znala više gde da ide kako da mu pomogne, i ona je sa tom vodicom umila sina, i on je ozdravio", kaže Kate Tasić, domaćica crkve Sveta Petka u Vranju.
U crkvama se ne služi liturgija, ne oglašavaju se zvona, jer su ona znak radosti. U nekim selima u okolini Vranja danas se pali vatra, meštani veruju da će tako zlo izgoreti.
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja,   Uskrs

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.