Hristos Vaskrse – Vaistinu vaskrse!

Izvor: Poznati.info, 24.Apr.2011, 03:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hristos Vaskrse – Vaistinu vaskrse!

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.
Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.
Jaje je simbol obnavljanja prirode i života i kao što badnjak goreći na ognjištu daje posebnu čar božićnoj noći, tako isto vaskršnje crveno jaje znači radost i za one koji ga daju >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << i koji ga primaju.
Farbanje vaskršnjih jaja jedan od najlepših i najradosnijih običaja, koji se nije iskorenio, čak ni u gradovima.
Vernici, po ustaljenoj tradiciji, vaskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.
Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove 'čuvarkuća'.
Na pravoslavnim vaskršnjim ikonama i freskama slika se blagovesnik Gavrilo na grobnom kamenu, a najlepša predstava sačuvana je u manastiru Mileševi kraj Prijepolja, zadužbini srpskog kralja Vladislava iz 1234. godine, koja je proglašena za sliku prethodnog milenuijuma.
Vaskrs hrišćani slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.
U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave - Hristos vaskrse i - Vaistinu vaskrse!
Slične, interesantne teme: Srećan Božić: Mir Božiji, Hristos se rodi! Kako poznati slave Badnje veče i Božić Ceca proslavila Božić u društvu najmilijih
Pogledaj vesti o: Farbanje jaja

Nastavak na Poznati.info...






Povezane vesti

VERNICI SPC U NEMAČKOJ PROSLAVILI USKRS

Izvor: Kurir, 24.Apr.2011

BERLIN - Vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Nemačkoj su u brojnim srpskim hramovima širom zemlje obeležili danas Uskrs. Uskrs je slavljen u hramovina SPC u Diseldorfu, Berlinu, Esenu, Dortmundu, Duizburgu, Ulmu, Ofenbahu, Minhenu,..BERLIN - Vernici Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Nemačkoj...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.