Vožnjom protiv zabrane ženama da voze automobile

Izvor: TvojPortal.com, 21.Jun.2011, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vožnjom protiv zabrane ženama da voze automobile

BizLife.rs Više od 40 žena u Saudijskoj Arabiji, vozilo je svoje automobile u znak protesta zbog zabrane ženama da upravljaju automobilima, koja postoji jedino u toj državi. Akcija je prošla bez većih incidenata.



Prema navodima organizatora 42 žene su učestvovale u kršenju ove zabrane, i nijedna nije uhapšena. Jedna žena je ukorena, a dve je policija otpratila do kuće.

Saudijska Arabija je jedina zemlja u kojoj je ženama zabranjeno da voze automobile, a apel za vožnju protiv te zabrane upućen je preko društvenih mreža Tviter i Fejsbuk.
Međunarodna asocijacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel pozvala je vlasti u Saudijskoj Arabiji da "prestanu da se prema ženama ponašaju kao prema građanima drugog reda i da puteve u kraljevstvu otvore i za žene koje umeju da voze".

Poziv je bio upućen ženama da deluju pojedinačno, za razliku od akcije iz 1990. kada je organizovana povorka žena za volanom i kada su učesnice bile privedene.

Maha al Kahtani, stručnjak za kompjutere koja radi u saudijskom ministarstvu obrazovanja rekla je agenciji AP da je vozila 45 minuta po glavnm gradu Rijadu, sa suprugom kao suvožačem.

- Saudijske žene ovim govore 'Došlo je naše vreme da sprovedemo promene - rekla je ona.

Jedan urednik je takođe napisao na Tviteru da je sedeo pored svoje supruge koja je vozila do samoposluge i nazad, a još dve žene su ispričale da su vozile 45 minuta po glavnom gradu Saudijske Arabije.

Konzervativni krugovi u Saudijskoj Arabiji, koja sprovodi stroga pravila islama, oštro se protive ideji da se ženama dopusti da voze. Žene mogu da zaposle šofera ili da zavise od dobre volje muških članova svojih porodica.
izvor: bizlife.rs



saudijska arabijazabrana voznjeprotesti zena

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.