Rama iz Prištine objavio video podrške bivšim vođama tzv. OVK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2020, 16:46

Rama iz Prištine objavio video podrške bivšim vođama tzv. OVK

Premijer Albanije Edi Rama, koji boravi na Kosovu i Metohiji, objavio je jutros na Fejsbuku video svog govora u albanskom parlamentu nakon objavljivanja optužnice za ratne zločine protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, koji je ilustrovao snimcima iz sukoba tzv. OVK i NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

Rama je dao punu podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bivšim liderima tzv. OVK.

"Zamorno je brojanje posleratnih izjava o potrebi stvaranja novog suda. Srbe nisu bombardovali Tači i Veselji. Demokratski svet nije agresor, a Tači i ostali su se pobunili protiv agresora. To je činjenica", rekao je Rama pred poslanicima na poslednjoj sednici albanskog parlamenta, prenosi Koha.

Rama je juče doputovao u Prištinu, gde se sastao sa predsednikom i premijerom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem i Avdulahom Hotijem, predsednicom skupštine Vjosom Osmani, kao i sa predsednikom Demokratske partije Kosova Kadrijem Veseljijem, liderom Pokreta Samoopredeljenje Aljbinom Kurtijem i liderom NISMA Fatmirom Ljimajem.

Tači se juče prvi put oglasio o optužnici za ratne zločine protiv njega, pet dana nakon što je ona objavljena, rekavši da će "istog časa" podneti ostavku ako budu potvrđene optužbe protiv njega iz optužnice Specijalnog suda za zločine tzv. OVK.

Rama: Došao sam u Prišinu da podržim političare

Rama je izjavio da je u Prištinu došao kako bi dao punu podršku Kosovu i svim političkim predstavnicima u uslovima kada se, kako kaže, desilo nešto ozbiljno i duboko nepravedno.

On je na konferenciji za novinare rekao da je već dve decenije na Kosovu proces privođenja pravde za ratne zločine "zamišljen, podržan i razvijen kao neodvojiv od procesa promena, pomirenja, evropskih integracija, pa čak i dijaloga", prenosi portal Kosovo onlajn.

Prema njegovim rečima, u Prištinu je došao kako bi razgovarao o podizanju optužnice od strane Specijalnog tužilaštva protiv Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija za ratne zločine, ocenivši da je optužnica protiv predsednika privremenih kosovskih institucija kao "letak kineske revolucije".

"Za mene je to bio letak sličan dvema kapima vode sa javnim saopštenjima tokom kineske revolucije, što smo doživeli u diktaturi Albanije bez premca i kombinovana je s trenutkom objavljivanja... bez obzira da li je objavljivanje slučajno ili namerno bilo uoči sastanka u Beloj kući", rekao je Rama.

Rama je ocenio da je sastanak u "Beloj kući" trebalo da bude važan trenutak i nastavak napora ali i prilika da se proces podigne na novi nivo, uz direktnu podršku SAD.

"Drago mi je što mogu reći da je privilegija biti u položaju na kojem sam i dobiti priliku da doprinesem onome što je bila i jeste istorijska vrednost oslobodilačkog rata na Kosovu", rekao je Rama.

Kako je rekao, Albanija ima obavezu bezuslovno da podržava Kosovo i dodao da nije došao da deli pridike već da pruži podršku.

Rama je takođe dodao da od danas stupa na snagu zajednička primena energetskog sporazuma.

"To je dobra vest, jer vrlo dobro znamo koliko nam je trebalo da čekamo čak i kada smo uložili veliku investiciju... Od danas će biti u potpunosti operativna", rekao je Rama.
Pogledaj vesti o: Facebook,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Rama: Balkanski mini-Šengen u interesu Albanaca

Izvor: RTS, 30.Jun.2020

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je balkanski mini-Šengen u interesu Prištine i Tirane. . Albanski premijer je naglasio da je to strateški interes Albanaca, prenosi prištinska Koha..."Što se mene tiče, balkanski mini-Šengen je u interesu Albanije i Kosova....

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.