Potvrda da je Gruevski u Mađarskoj, traži azil

Izvor: RTS, 13.Nov.2018, 14:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potvrda da je Gruevski u Mađarskoj, traži azil

Makedonski MUP potvrdio je da se bivši premijer Nikola Gruevski nalazi u Mađarskoj i da je zatražio azil u toj zemlji. Gruevskog makedonske vlasti traže jer se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog "mercedesa". Očekuje se raspisivanje međunarodne poternice.
"Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << napisao je danas Nikola Gruevski na svom Fejsbuk profilu i dodao da je poslednjih nekoliko dana dobijao pretnje po život.

"Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti", poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu.
Nakon napravljenih provera, i makedonski MUP je utvrdio da se Gruevski, koji se traži zbog izvršenja zatvorske kazne u trajanju od dve godine, nalazi u Mađarskoj, navodi se u saopštenju koji je preneo portal a1on.mk.
Makedonsko ministarstvo obavestilo je o tome Osnovni sud Skoplje 1, nakon čega se očekuje da bude izdato rešenje za međunarodnu poternicu za bivšeg premijera.
U Ministarstvu su ranije naveli da Gruveski nije prešao nijedan granični prelaz na legalan način.
Mađarska vlada nije potvrdila ni demantovala tvrdnje da je Gruevski zatražio politički azil u toj zemlji, javila je TV Telma.
"Ne možemo ni da potvrdimo, niti da demantujemo. Nismo u mogućnosti da komentarišemo individualne zahteve za azil koji su u proceduri", rečeno je makedonskoj televiziji u mađarskoj vladi.
Zaev: Vlast se neće mešati u rad pravosuđa
Oglasio se i premijer Zoran Zaev. Još jednom je ponovio da vlast nema namere da se meša u rad sudskog sistema i apelovao je da se niko ne meša u rad institucija.
"Policija nije imala pravo bez sudskog akta da uskrati slobodu Gruevskom, niti da ga prati ili nešto primenjuje. O tome mora da postoje uputstva suda", rekao je Zaev odgovarajući na pitanje ko je odgovoran što Gruevski i dalje nije dostupan sudskim i policijskim organima.
Portparol VMRO-DPMNE izjavio je da ne zna gde je Nikola Gruevski i da ta najuticajnija opoziciona makedonska partija nema informacija o tome da se bivši premijer nalazi u Mađarskoj.
Gruevskog traže zbog toga što se nije u roku javio na izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne, na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog "mercedesa".
Poslednjih dana nije bio dostupan pravosuđu da bi mu se uručio poziv.
Inače, Gruevski je osumnjičen u još tri sudska postupka koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bivši premijer BJR Makedonije pobegao u Mađarsku

Izvor: Vostok.rs, 13.Nov.2018

Bivši premijer BJR Makedonije, Nikola Gruevski zatražio je politički azil od mađarskih vlasti. „Ja sam u Budimpešti i zatražio sam politički azil od vlasti u Mađarskoj“, napisao je Gruevski na svom profilu na Fejsbuku. On je dodao da je poslenjih nekoliko dana dobijao pretnje po život. ...

Nastavak na Vostok.rs...

Haos u Makedoniji! Gruevski nije pobegao nego se krije?! Mađari se još nisu oglasili

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Nov.2018

Vest da se bivši premijer Nikola Gruevski oglasio putem Fejsbuka i saopštio da se nalazi u Mađarskoj, gde je zatražio politički azil, odjeknula je kao bomba u Skoplju, a pitanje svih pitanja jeste ko je odgovoran za nastalu situaciju!..Gruevski je pravosnažno osuđen na dve godine zatvora zbog...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.