Poljski katolici tužili Fejsbuk zbog diskriminacije i cenzure

Izvor: Radio 021, 11.Dec.2016, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljski katolici tužili Fejsbuk zbog "diskriminacije i cenzure"

"Reduta dobrog imena - Liga protiv kleveta Poljske", nevladina organizacija koja brani ugled Poljske i Poljske katoličke crkve, tužila je Fejsbuk sudu u Varšavi za navodnu cenzuru i diskriminaciju poljskih patriota i vernika katolika.

Tužba je podneta za uvredu verskih osećanja zato što je Fejsbuk pred Marš nezavisnosti poljskih ekstremista i nacionalista >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Varšavi 11. novembra uklonio sa društvene mreže profile ekstremista kada su preterali sa govorom mržnje.

Šef te desničarske, katoličke nevladine organizacije Maćej Švirski u tužbi se pozvao na poljski Ustav i Evropsku konvenciju ljudskih prava i sloboda i zahteva od suda da zabrani Fesjbuku sa sedištem u SAD i njegovoj ispostavi u Irskoj da cenzuriše i diskriminiše sadržaje i traži da sud naredi da Fejsbuk omogući slobodan tok informacija. Uz tužbu, Švirski je podneo dokumente koji bi trebalo da dokažu da Fejsbuk ne blokira sadržaje koji propagiraju totalitarni komunistički režim, a ne uklanja ni profile sa komunističkim simbolima.

"Ali rado blokira slike koje slave događaje katoličkog ili nacionalnog karaktera. Opravdano je zato pitanje kakvi su kriterijumi za uklanjanje sadržaja kojima se diskriminišu korisnici na osnovu ubeđenja, pogleda na svet ili veru", citira danas iz tužbe poljska državna televizija TVP.info.

Uoči Marša nezavisnosti Varšavom, koji svake godine na državni praznik 11. novembra legalno organizuju poljski radikalni nacionalisti i ekstremisti iz Radikalno-narodnog bloka, Fejsbuk je blokirao profil Marša nezavisnosti i profile korisnika koji su prenosili poziv na Marš zbog govora mržnje i simbola falange na plakatu, koja je na Fejsbuku zabranjena.

Nakon žestokih protesta blokiranih korisnika, kojima se pridružila i poljska vlada premijerke Beate Šidlo, brutalnih verbalnih napada i pretnji zaposlenim u poljskom birou, Fejsbuk je bez obzira na falangu i govor mržnje profile odblokirao.

"Kriterijumi Fejsbuka su politički neutralni i omogućavaju izražavanje širokog spektra političkih izjava, uključujući tu i neke koje mogu da budu za nekog drugog uvredljive. Profil Marša nezavisnosti uklonjen je jer krši standarde oko govora mržnje", saopštio je posle obnove profila predstavnika Fesjbuka za Evropu, Bliski istok i Afriku Ričard Alen.

Poljska nije jedina u regionu gde Fejsbuk blokira profile radikalnih nacionalista i ekstremista pošto su već nekoliko puta probleme sa svojim profilima imali češki ksenofobni ekstremisti iz raznih liga i blokova protiv islama i izbeglica.

Autor: Beta/Daša Pavlović

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.