Osuđena mreža za regrutovanje Islamske države

Izvor: B92, 27.Sep.2018, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđena mreža za regrutovanje Islamske države

Četiri osobe su u Španiji osuđene na zatvorske kazne od četiri do sedam godina zbog regrutovanja mladih muslimana u Islamsku državu putem Fejsbuka.

To se navodi u objavljenoj sudskoj odluci.

Radi se o dvoje Marokanaca, jednoj Španjolki i jednom Portugalcu.

Oni su juče osuđeni za krivično delo terorističke indoktrinacije.

Marokanka Sane Bugrum (26) osuđena je na sedam godina zatvora zbog "ideološkog rukovođenja" grupom i "propagiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << političkih i religijskih ideja koje opravdavaju nasilje".

Na četiri godine zatvora je osuđen Portugalac (33), sa boravištem u Parizu, koji je došao u Španiju da bi se oženio s Bugrumovom. Ona ga je zatim ubedila da odu u Siriju i pridruže se Islamskoj državi.

"Grupa je koristila Fejsbuk da bi ostvarila prvi kontakt sa žrtvama (...) pre svega mladim muslimankama", zaključio je sud.

Mreža je uspela da ubedi najmanje jednu mladu Marokanku da krene u Siriju ali je ona bila uhapšena pre nego što je napustila Španiju i već je osuđena na pet godina zatvora zbog saradnje s terorističkom organizacijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.