Izvor: Radio 021, 15.Nov.2019, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osuđen na 11 godina zbog postova na Fejsbuku

Sud u Vijetnamu osudio je danas jednog nastavnika muzike na 11 godina zatvora zbog serije postova na Fejsbuku koji su, prema tvrdnjama vlasti, bili protiv države.

Ngujen Nang Tinh (43) je optužen da je "proizvodio i širio anti-državne informacije i materijale", na jednodnevnom suđenju u provinciji Nghe An, rekao je njegov advokat i dodao da će on provesti pet godina u kućnom pritvoru nakon izdržavanja zatvorske kazne.

Prema rečima advokata, Tinh je odbacio optužbe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekavši da sporni Fejsbuk nalog nije njegov. "Tužilaštvo nije odustalo od tvrdnje da su korisnik Fejsbuka po imenu Ngujen Nang Tinh i moj klijent ista osoba", dodao je advokat. Tinh je, prema saopštenju policije, uhapšen u maju, nakon što je otkriveno da piše i deli anti-državne postove na Fejsbuku, prenosi Rojters.

Prošlog meseca, 54-godišnji arhitekta je osuđen na 12 meseci zatvora zbog optužbi da je delio anti-vladine postove na Fejsbuku. Ta društvena mreža se široko koristi u Vijetnamu, kako za elektronsku trgovinu, tako i za izražavanje neslaganja sa vlašsću.

U januaru, Hanoj je optužio Fejsbuk da krši zakon tako što dozvoljava korisnicima da postavljaju anti-državne komentare. Ta društvena mreža je u maju saopštila da je povećala broj sadržaja kojima je smanjila pristup iz Vijatnama za više od 500 odsto u drugoj polovini 2018. godine.

Autor: 021.rs

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.