Nemački bankari hoće digitalni evro: Cilj im je da blokiraju Libru

Izvor: B92, 22.Okt.2019, 08:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemački bankari hoće digitalni evro: Cilj im je da blokiraju Libru

Berlin -- Nemačko udruženje privatnog bankarstva BdB zalaže se za državnu digitalnu valutu i želi da spreči planove Fejsbuka sa Librom.

"Privatna valuta poput Libre uključivala bi ogromne rizike koji nikako nisu prihvatljivi", rekao je predsednik BdB-a Hans-Valter Peters na marginama jesenskog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Vašingtonu.

To bi, kako javlja Standard, predstavljalo rizik za finansijsku stabilnost i pojedine ulagače, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokretanje pitanja pranja novca i finansiranja terorizma.

"Privatne valute koje vode manje ili više neregulisani život ne bi trebalo da potkopaju monetarni sistem države".

Ipak, digitalna valuta ima veliki potencijal i mogla bi globalna plaćanja učiniti mnogo efikasnijim.

"Zato nam je potreban digitalni evro u Evropi", kaže Peters.

ECB mora to prihvatiti.

"To bi bio važan doprinos jačoj Evropi".

Banke su ponovo optužene da je prekogranično plaćanje klijentima preskupo i predugo.

Industrija ne bi trebalo da zaobiđe nove ideje, smatraju oni.

"Ako se Evropa sama ne pokrene na ovu temu, onda će nas drugi poterati ili čak gurnuti s puta. Tržište ne sme biti preopterećeno drugima", naveli su.

Stručnjaci veruju kako Fejsbuk sa svojih 2,4 milijarde korisnika projektom Libra može okrenuti na glavu globalni finansijski sistem.

Međutim, otpor države je velik. Nemački ministar finansija Olaf Šolc obnovio je svoje kritike u Vašingtonu, ističući da privatne kompanije ne bi trebalo da se takmiče s evrom ili dolarom. No, Šolc je nedavno naglasio i da finansijski sektor hitno treba da postane efikasniji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

STRAH OD "PRIVATNIH VALUTA" Nemački bankari se zalažu za digitalni evro

Izvor: Blic, 22.Okt.2019

Nemačko udruženje privatnog bankarstva BdB zalaže se za državnu digitalnu valutu i želi da spreči planove Fejsbuka sa Librom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.