Izvor: Nezavisne Novine, 12.Jul.2018, 19:49

Najvažnija podešavanja za zaštitu podataka na Facebooku

Mnogi ljudi napustili su društvenu mrežu Facebook nakon brojnih afera.

Problemi s lažnim vijestima, skandal Cambridge Analytica i aktuelni problemi u vezi s privatnim podacima narušili su povjerenje prema kompaniji.

Međutim, ova mreža i dalje privlači ogroman broj korisnika i jedan je od najboljih načina da ostanete u kontaktu sa starim prijateljima i porodicom, ako ste mnogo udaljeni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<
Ovo su najbitnija podešavanja koja morate podesiti kako biste, bar djelimično, zaštitili svoju privatnost.

Ako namjeravate da kliknete na opciju 'Registruj se', trebali biste znati da ćete svoje lične podatke podijeliti sa jednom od najvećih oglasnih kompanija na svijetu. Uostalom, postoji razlog zašto Facebook možete koristiti besplatno. Nažalost, ne postoji način da zaustavite mrežu u prikupljanju podataka, ali je možete ograničiti.

Da biste započeli, kliknite ikonu podešavanja u gornjem desnom uglu (trokutić na traci s vašim imenom ako Facebook pregledavate preko računara) i idite na Podešavanja> Oglasi meni lijevo) > Podešavanja oglasa. Postoje tri podešavanja koja trebate promijeniti:

Puno početnika griješi pretpostavljajući da je potrebno ispuniti baš svako polje u odjeljku 'O korisniku'. Umjesto toga, bolje je da Facebook nalog shvatite kao neku vrstu nadograđenog, multimedijalnog telefonskog imenika. Naravno, dodajte sve svoje prijatelje i prenesite nekoliko fotografija, ali nema razloga da podijelite informacije o radnom mjestu, događaje iz života, označujete članove porodice i slično.

Takođe, sve svoje informacije možete pronaći pod Podešavanjima > Opšte i kliknite na 'Za preuzimanje svojih podataka idite na vaše informacije na Facebooku'. Prateći ovu vezu, kliknite na 'Pristupite svojim podacima' i prikazaće vam se sva područja u kojima mreža ima nešto o vama.

Da li ste znali da zadana postavka privatnosti prilikom izrade novog naloga omogućava svakome ko ima internetsku vezu da vidi sve vaše postove? Nadalje, vaš novi račun moći će pronaći svako ko poželi. Ako ne promijenite ove dvije stavke, svako će moći upisati vaše ime u Google i pronaći vaš nalog, zajedno s ostalim podacima koje ste tamo ostavili.

Da biste promijenili podešavanja i zaštitili se, kliknite ikonu idite na Podešavanja > Privatnost. Morate izmijeniti 'Ko može vidjeti vaše buduće objave' tako da odaberete 'Prijatelji' te 'Da li želite da se pretraživači izvan Facebooka povezuju na vaš nalog' tako da kliknete na to pitanje a zatim odznačite kvačicu tako da kućica ostane prazna.

Na početnoj stranici, novostima, trenutno dominiraju sadržaji sa stranica kompanija koje su svoj prostor kupile, a ponekad između njih proviri neki post vašeg prijatelja. Facebookove promjene algoritama posljednjih godina su dosta izmijenile naslovnicu, ali i dalje možete preduzeti nešto po tom pitanju.

Facebook želi da zna šta želite da vidite, a šta ne. Možete čak sakriti određene osobe i stranice, a čak i teme. Ako i dalje vidite postove koji vam se ne sviđaju, kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu tog sadržaja. Otvoriće se novi meni.

Odaberite 'Sakrij post', 'odgodi korisnika na 30 dana' ili 'Prestani pratiti korisnika', u zavisnosti od toga šta želite da postignete. Ako je post neke osobe u grupi, tu možete utišati grupu.

Samo zato što je Facebook revidirao sadržaj na naslovnici, to ne znači da ćete izgubiti način da jednostavno ostanete u toku sa stranicama koje volite.

Zapravo je moguće stvoriti naslovnicu koja sadrži samo postove stranica. Na lijevoj strani ekrana nalazi se veza na ploči. Pomaknite se do odjeljka 'Istražite' i kliknite 'Novosti na stranicama'. Ako ne vidite odmah takvu opciju, kliknite na 'Prikaži više'.

Pod istim odjeljkom možete pronaći i događaje u blizini, uspomene, popis prijatelja, video prenose uživo i još svašta.

Redovno brisanje prijatelja je dobra metoda ukoliko želite da budete sigurni da vaše informacije i događaje vide samo oni za koje to želite. Bolje je da budete povezani samo s malom grupom ljudi koji su vam važni. Ali ako ste osoba koja voli da ostvaruje kontakte i imate više prijatelja, i to je u redu sve dok pazite na svoje podatke.

Međutim, bez obzira na to koliko prijatelja imate, Facebook nudi izvrstan alat za kategorizaciju i upravljanje njima. Možete izraditi grupe klikom na stavku 'Popis prijatelja' na lijevom meniju.

Facebook će automatski izraditi neke popise na temelju mjesta života i kompanija za koje ste radili, ali možete napraviti svoj vlastiti klikom na 'Izradi popis'. Klikom na naziv popisa možete vidjeti naslovnicu sa sadržajima ljudi iz popisa.

Zapisnik aktivnosti bilježi sve vaše radnje na Facebooku. Omogućava vam da pregledate i upravljate sadržajima koje ste podijelili. Možete ga upotrijebiti za brisanje starih postova, objava s osobama s kojima niste više u kontaktu, promjenu mjesta na kojima su vam postovi vidljivi i puno više.

Da biste pristupili zapisu, kliknite na Podešavanja u gornjem desnom uglu i odaberite 'Dnevnik aktivnosti' iz menija. Možete mu pristupiti i sa stranice vašeg profila. Tamo se nalazi odmah ispod naslovne fotografije.

Ako ste na mreži mnogo aktivni, dobijaćete i puno obavještenja. Kao i većina korisnika, vjerovatno ćete brzo preći preko njih i zanemariti bar 90 odsto. Srećom, obavještenja je moguće razvrstati prilagođavanjem. Osim toga, možete ih prilagoditi drugačije na desktop i mobilnim uređajima.

Da biste postavili obavještenja radne površine kako bi odgovarale vašim potrebama, kliknite na Podešavanja > Obavještenja > Desktop i Mobilni uređaji.

Da biste prilagodili svoja mobilna obavještenja, otvorite Facebook aplikaciju, kliknite tri okomite crte i odaberite 'Podešavanje obavještenja'.

Na kraju, važno je da znat kako da blokirate ljude kako vas oni sa svog profila više ne bi mogli kontaktirati. Facebook olakšava blokiranje ljudi na mreži. Jednom kad se odlučite za tu opciju, osoba će biti potpuno blokirana sve dok je ne odblokirate.

Jednostavno idite na profil te osobe, kliknite tri tačke ispod njihove slike i odaberite 'Blokiraj'. Ovo možete učiniti i preko stranice 'Blokiranje' koja se nalazi u lijevom meniju kad uđete u Podešavanja. Tamo možete ograničiti objave, blokirati korisnike, njihove poruke i, možda najvažnije, zahtjeve za igrice.

Da biste odblokirali nekoga, idite na Podešavanja > Blokiranje > Blokiraj korisnike i uklonite njegovo ime.

(Tportal.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.