Krenula inicijativa za Republiku Istru: Nismo Hrvati...

Izvor: B92, 04.Jul.2017, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krenula inicijativa za "Republiku Istru": Nismo Hrvati...

Zagreb -- Pre nedelju dana otvoren je blog pod nazivom Republika Istra, a još od ranije na Fejsbuku postoji stranica Republika Istra, piše zagrebački “Indeks”.

"Mi nismo Italijani, nismo Slovenci, nismo Hrvati, mi smo Istrijani i imamo elemente više naroda. Istra počiva na tekovinama antifašizma", navodi se na blogu.

Osim toga, na blogu se prevedno na nekoliko jezika navodi i:

"Istra - >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Samostalna država. Vajk bila, vajk će biti. (...) Istra je država, Istrijan je nacionalnost, Istrijan je svako onaj ko: poštuje sve Istarske narodne grupe, njihove jezike, dijalekte, i govore te njihove užance i tradicije; prihvata njene kulture - naročito kulturu suživota; deluje, u granicama svojih mogućnosti i sposobnosti, za unapređenje Istre i za dobrobit njenih građana."

Na Fejsbuk stranici stoji podatak kako inicijativa datira s kraja prošle godine i da je njen cilj "regionalna autonomija Istre".

Među objavama je i poruka "Činimo ostrvo umesto poluostrva!".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Inicijativa za 'Republiku Istru': Mi nismo Hrvati, mi smo Istrijani

Izvor: Nezavisne Novine, 04.Jul.2017

ZAGREB - Prije nedjelju dana otvoren je blog pod nazivom Republika Istra, a još od ranije na Facebooku postoji stranica Republika Istra..."Mi nismo Italijani, nismo Slovenci, nismo Hrvati, mi smo Istrijani i imamo elemente više naroda. Istra počiva na tekovinama antifašizma", navodi se na blogu,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.