Izbegnite prevaru na Internetu, proverite kome dajete novac

Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2016, 19:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbegnite prevaru na Internetu, proverite kome dajete novac

Prošle nedelje uhapšen je mladić pod sumnjom da se putem lažnih profila na Fejsbuku predstavljao kao glumac Sergej Trifunović. Naime, dovodio je građane u zabludu da uplaćuju novac za Trifunovićevu humanitarnu organizaciju. To je otvorilo pitanja kako prepoznati lažni profil na internetu i kako izbeći prevaru?

Za 2 i po godine podržali su život 39 dece. Sigurno bi bar još jedno pomogli u lečenju da 350 hiljada dinara umesto na račun fondacije Sergeja Trifunovića >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << nije legao na konto Šapčanina koji se na Fejsbuku lažno predstavljao kao glumac. Dok je osumnjičeni iza rešetaka, u fondaciji upozoravaju: ovo nije prvi put da neko pod maskom njihovog humanitarnog rada uspeva da zaradi. Na svakog ko želi da pomogne zato apeluju: pre uplate ključna je provera.

"Da pozove telefonom, da pogleda i na našem sajtu za koju decu smo mi pokrenuli humanitarne akcije na koji način mogu da doniraju novac i to će biti potpuno dovoljno. Uvek će biti nekoga u kancelariji ko će im se javiti i dati informaciju na koji način uplate novac i pomognu našoj deci", kaže Katarina Danojlić iz Fondacije "Podrži Život".

"Policija uhvatila četiri osobe od početka godine"

Uključujući slučaj fondacije "Produži život" od početka godine u virtuelnom džeparenju policija je uhvatila 4 osobe. U odeljenju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala upozoravaju: godišnje ima stotinu internet prevara i biće ih sve više. Lepeza online krivičnih dela širi se od širenja mržnje i panike do pedofilije i pornografije iz osvete pomoću lažnih profila. Kada je reč o virtuelnoj krađi novca, prevaranti uglavnom ciljaju empatične.

"Uglavnom se koristila njihova emocija praktično da uplate ili za neku humanitarnu organizaciju ili za neke druge svrhe gde su se izvršioci lažno predstavljali kao prijatelji. Izvršioci krivičnih dela sa teritorije republike Srbije pokazalo se, vrlo su inventivni, prate trendove, članovi su mnogih foruma koji se upravo bave ovom vrstom kriminala i nimalo ne zaostaju. Ono što je realnost u nekoj drugoj državi, već sutra može biti realnost i kod nas", kaže Vladimir Urošević, Odeljenje za visokotehnološki kriminal MUP-a.

"Recepta za prepoznavanje prevare nema"

Univerzalnog recepta za prepoznavanje prevaranata na online društvenim mrežama nema. Prema pisanju medija, oko 30% Fejsbuk profila je lažno, a stručnjaci daju tek neke opšte cake kako da ih prepoznate.

Proverite tzv. profilku - ako je na njoj fotografija poznate ličnosti, odmah posumnjajte. Proverite i prijatelje - ukoliko ih profil nema ili nema zajedničkih poznanika sa vama - trenutak je da posumnjate da li je osoba lažna.

Proverite recimo broj fotografija - jer lažni profili uglavnom imaju 1 do 2. Tajmlajn je takođe način da utvrdite verodostojnost profila - verovatno je lažan ukoliko nema nikakav sadržaj ili pak ima postove bez interakcije sa prijateljima.

U "Share" fondaciji podsećaju da je 2/3 srpske populacije online, ali da gotovo niko nije prošao formalno obrazovanje o internetu i zloupotrebama na svetskoj digitalnoj mreži.

"Korisnici društvenih mreža, korisnici interneta moraju da budu svesni da je na njima odgovornost da provere identitet druge strane, da provere da li je to ta ličnost koja se predstavlja. Jer, ako oni to ne urade malo je verovatno da će ih naša država i policija zaštititi, malo je verovatno da će ih i korporacije koje upravljaju društvenim mrežama zaštititi, svi će nekako prebaciti odgovornost na njih, ako je moguće da otkriju se učinioci možda će dobiti nešto nazad, ali vrlo često to neće biti moguće", kaže Đorđe Krivokapić, iz "Share" fondacija.

Ko je glavna meta prevaranata - pravila nema. Nekad maloletnici, često stariji koji slabije poznaju virtuelni svet. Kazne za online prevare su od 1 do 10 godina zatvora.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Facebook

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

MUP: Godišnje ima na stotinu internet prevara i biće ih sve više

Izvor: N1 televizija, 10.Sep.2016

Prošle nedelje uhapšen je mladić pod sumnjom da se putem lažnih profila na Fejsbuku predstavljao kao glumac Sergej Trifunović. Naime, dovodio je građane u zabludu da uplaćuju novac za Trifunovićevu humanitarnu organizaciju. To je otvorilo pitanja kako prepoznati lažni profil na internetu i kako...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.