[Facebook igre] Civilization World: imate li ono što je potrebno da budete kralj?

Izvor: GameInfusion.net, 15.Jul.2011, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[Facebook igre] Civilization World: imate li ono što je potrebno da budete kralj?

 

Trenutno je u toku otvorena beta nove socijalno-starteške igre Civ World, koja je počela 8. jula. Novi naslov u Civilization franšizi nije nešto na šta smo navikli od serije, već se radi o socijalnom iskustvu koje kombinuje klasične elemente ove popularne franšize sa novinama koje su donele igre na društevnoj mreži Facebook.

Civilization World se odvija u partijama, te nije praktično beskrajan kao uobičajene >> Pročitaj celu vest na sajtu GameInfusion.net << Facebook igre (npr. Farmville). Svet je perzistentan, što znači da vreme protiče i dok je igrač offline. Za razliku od ostalih Civ-ova ovde kontrolišete naciju, a ne civilizaciju. Tek kada se više nacija skupi nastaje civilizacija.

Igra sadži elemente koji čine Civilizaciju: vojsku, ekonomiju, nauku, kulturu, gradnju i hranu, ali Civilization World funkcioniše nešto drugačije nego ostali naslovi iz ove serije. Za početak, nema poteza, sem u obliku žetvi (harvest-a), koje se obavljaju klikom na odgovarajuće dugme. Šta ćete od žetve dobiti zavisi od toga kako ste uposlili svoje stanovništvo. Na primer, ako zaposlimo ljude da budu farmeri dobijaćemo poene hrane, ako ih zaposlimo kao radnike dobijaćemo poene gradnje i tako dalje. Kasnije kada skupimo dovoljno poena hrane dobićemo još stanovništva, a poene gradnje možemo iskoristiti za izgradnju objekata po svojoj želji, itd.


 
Svetska čuda se ne grade, već se u njih "ulažu veliki ljudi", koji postaju dostupni skupljanjem poena kulture. Kada skupite dovoljno ovih poena vaša nacija dobiće velikana, u vidu karte, koja se ulaže u izgradnju ovih monumentalnih objekata.

Ako ste pomogli u izgradnji jednog ovakvog svetskog čuda možda dobijete i medalju (konkretno ova priznanja se dobijaju nasumično) jer igra sadži achievement sistem (šta je danas gejming bez njih?), ali, sem za hvalisanje, one ovde imaju i neku širu primenu - da odrede najboljeg igrača, jer dobijanjem medalja (između ostalog) dobijate slavu (fame points).

Naime, ovi poeni prestavljaju skor igre. Civ World prikazuje statistiku i za pojedinačne partije, ali i za celokupnu "karijeru". Pored toga, struktura civilizacije podstiče takmičarski duh, jer 55% najgorih igrača biva proglašeno "gospodarom" (Lords and Ladies), 30% korisnika, koji su negde u sredini, su vojvode (Dukes and Duchesses), a 15% najboljih imaju status prinčeva i princeza (Princes and Princesses). Pogađate, najbolji igrač je kralj ili kraljica (King/Queen)

Civilizacije pobeđuju tako što ispunjavaju ciljeve određene vremenske ere (sakupiti 10,000 zlatnika, izgraditi tri svetska čuda...). Ispunjenjem ovih uslova se napreduje u sledeću vremensku eru. Dostupna je 21 vremenska era: od antičke, preko kolonijalne, sve do galaktičke. Sva vremenska razdoblja, izuzev tri ere, imaju neke bonuse, kao što je +50% prihoda peona gradnje tokom industrijske etape istorije vaše nacije.

Civilization World podseća i na city-building igre (kao što su npr. Pharaoh i Tropico), u smislu da sve gradite na svojoj mapi.

Civ World, iako nije Civilizacija na kakvu smo navikli, svakako je značajan korak u razvoju društvenih i causal igara, jer podstiče viši stepen saradnje putem civilizacija. Kooperacija je posebno neophodna jer se ne radi o beskrajnoj igri, već o naslovu koji ima pobednike i gubitnike, te igranje ima početak i kraj. Sve to tera igrače na razmišljanje, kako bi odabrali pravu strategiju, koja bi ih dovela do pobede.
 
Nenad NEŠIĆ

 

Nastavak na GameInfusion.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GameInfusion.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GameInfusion.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.