Izvor: Radio 021, 17.Feb.2020, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropska komisija: Fejsbuk mora da se prilagodi EU, a ne obrnuto

Poverenik Evropske komisije Tjeri Breton rekao je da Fejsbuk treba da se prilagodi evropskim standardima, a ne obrnuto i kritikovao je predložena pravila američkog tehnološkog giganta kao nedovoljna.

Njegovi komentari usledili su nakon kratkog sastanka s direktorom kompanije Fejsbuk Markom Zakerbergom i dva dana pre nego što Breton predstavi prva pravila za obuzdavanje američkih tehnoloških džinova i kineskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kompanija.

"Nije na nama da se prilagodimo kompaniji, već da se kompanija prilagodi nama", rekao je Breton, bivši direktor francuskog telekom operatera Orange i francuske tehnološke kompanije Atos.

Breton je takođe rekao da će do kraja godine odlučiti da li će usvojiti stroga pravila unutar zakona o digitalnim uslugama kojim će se regulisati onlajn platforme i utvrditi njihove odgovornosti.

Odbacio je dokument za raspravu koji je u ponedeljak objavio Fejsbuk u kojem se predlažu blaža pravila.

"To nije dovoljno", rekao je Breton. Dodao je da Fejsbuk nije spomenuo svoju dominaciju na tržištu niti odredio svoje obaveze.

Evropska poverenica za pravosuđe Vera Jurova koja se susrela s Zakerbergom, bila je jednako nepopustljiva oko uloge Fejsbuka u borbi protiv govora mržnje na internetu, dezinformacija i izborne manipulacije.

"Fejsbuk ne može da odbaci odgovornost. Fejsbuk i gospodin Zakerberg moraju sami sebi da odgovore na pitanje 'ko žele da budu' kao kompanija i koje vrednosti žele da promovišu", saopštila je Jourova. "Ne mogu vlade ili regulatori osigurati da li će Fejsbuk biti sila dobra ili zla", kazala je.

Breton će u sredu objaviti svoje predloge o korišćenju industrijskih podataka i borbi protiv dominacije kompanije Fejsbuk, Gugl i Amazon. Takođe će objaviti pravila o upravljanju veštačkom inteligencijom što će takođe uticati na kompanije poput Fejsbuka.

Pozivajući se na mogućnost po kojoj EU može internet kompanije smatrati odgovornima za govor mržnje i drugi ilegalni govor objavljen na njihovim platformama, Fejsbuk je u svom dokumentu naveo da se time ignoriše narav interneta.

Pozvao je regulatore da shvate mogućnosti i ograničenja tehnologije u proceni sadržaja i omoguće internet kompanijama fleksibilnost u uvođenju inovacija.

U januaru su u Briselu bili i direktor Alfabeta Sundar Pićai, kao i predsednik Majkrosofta Bred Smit.

Autor: Hina

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Evropska komisija: Facebook treba da se prilagodi EU, a ne obrnuto

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 18.Feb.2020, 11:53

Njegovi komentari usledili su nakon kratkog sastanka s direktorom kompanije Facebook Markom Zakerbergom i dva dana pre nego što Breton predstavi prva pravila za obuzdavanje američkih tehnoloških džinova i kineskih kompanija...„Nije na nama da se prilagodimo kompaniji, već da se kompanija prilagodi...

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.