Evo gde se čuva sve što ste ikada postavili na Fejsbuku

Izvor: Blic, 20.Sep.2015, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evo gde se čuva sve što ste ikada postavili na Fejsbuku

Ako otvorite Fejsbuk na telefonu samo 30 sekundi, vaša aktivnost na njemu ostaće zabeležena na preko 1000 servera. Sve što je ikada postavljeno na ovoj društvenoj mreži ostaje zauvek zapisano u ogromnim centrima za skladištenje podataka. Od 2011. godine, Fejsbuk je otvorio ovakve centre u Oregonu, Ajovi, Severnoj Karolini i Švedskoj.

This image is copyrighted and may not be reproduced without written consent of the copyright holder.

Posted by Prineville Data Center >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << on Wednesday, March 21, 2012

U julu, počela je izgradnja i petog centra u Teksasu. U njima "žive" podaci, dok spolja deluju kao ogromna skladišta. Serveri svetle u plavoj boji, i kada se nađete među njima imate osećaj kao da ste u naučno-fantastičnom filmu.

Fejsbuk ima jedinstveni dizajn servera i izvora energije, uključujući i neprekidne izvore struje koji održavaju servere čak i kada se glavni generator isključi. U ovim skladištima sve je hijerarhijski povezano jedno sa drugim.

Cilj Fejsbuka je da njihovi centri budu što efikasniji i pazi se na najmanje detalje. Ipak, "efikasan" u slučaju Fejsbuka ne znači i "što manji".

Facebook Prineville Data Center Building 2 OPEN Rack©2013 Alan Brandt info@alanbrandtphoto.com

Prvi centar ikada napravljen, koji se nalazi u Oregonu, ima 1528 kilometara kablova u sebi. Iako biste pomislili da je to neverovatna količina struje potrebna za održavanje, Fejsbuk svoje centre unapređuje da budu ekonomičniji i da troše manje energije, a samim tim i da manje koštaju.

A Facebook technician working in Facebook Prineville Data Center Building 2. ©2013 Alan Brandt info@alanbrandtphoto.com

Zbog načina na koji su serveri povezani, radnici mogu lako da pronađu, uklone i poprave sve komponente.

Ono što je možda najbitnije je sprečavanje pregrevanja servera. U švedskom centru, vazduh se izvlači spolja i potom obrađuje da bi rashladio na hiljade servera. Hladan vazduh prolazi i kroz veliki broj filtera i prskalica koje dodatno pomažu u smanjivanju temperature i vlage u prostorijama sa serverima.

Ipak, potreban je poseban način kombinovanja temperature vazduha da bi se održavala temperatura servera. Zbog toga iznad centra postoji čitav sprat koji služi za regulaciju temperature.

Facebook Prineville Data Center Building 2 penthouse evaporative media cooling system. ©2013 Alan Brandt info@alanbrandtphoto.com

Zato sledeći put kada budete ušli na Fejsbuk, zamislite kako vaši podaci putuju serverima pravo u ove centre, gde se skladište i to zauvek.

Server aisles inside the Prineville data center.Photographer credit: Alan Brandt

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ovde se čuva sve što ste ikada postavili na Fejsbuku (FOTO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Sep.2015

Sve što je ikada postavljeno na Fejsbuku ostaje zauvek zapisano u ogromnim centrima za skladištenje podataka. Od 2011. godine, Fejsbuk je otvorio ovakve centre u Oregonu, Ajovi, Severnoj Karolini i Švedskoj...U julu, počela je izgradnja i petog centra u Teksasu. U njima "žive" podaci, dok spolja...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.