Izvor: Nezavisne Novine, 20.Apr.2016, 09:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Djevojka pronašla medvjedića u Hercegovini: Raja, šta da radimo sa ovom bebicom?

SARAJEVO - Članovi kluba "Extreme Sport Sarajevo" uputili su apel građanima BiH da im pomognu nakon što je njihova poznanica pronašla mladunče medvjeda u lošem stanju i bez majke.

Djevojka koja se obratila grupi za pomoć kaže da ju je medvjedić pratio do kuće, gdje ga je nahranila, ali sada ne zna šta tačno da radi s njim i traži savjet i pomoć.

Problem je što u BiH ne postoji procedura za prijavljivanje pronalaska žive životinje, niti postoji rezervat >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za ugrožene vrste gdje bi se životinja izmjestila.

Esad Tajić, direktor Zoološkog vrta "Pionirska dolina" rekao je kako bi oni rado pomogli u udomljavanju, ali im nije dozvoljeno jer nemaju potrebne uslove prema evropskim standardima.

"Nemamo uslove i standarde, jer koda nas je napravljen objekat za tri medvjeda. Problem je što ne postoji državni rezervat na kom bi boravile ugrožene životinje i mladunčad. U svim zemljama postoje površine od 200 do 300 hektara za te svrhe, a mi to nemamo", kazao je Tajić.ž

Velebitsko utočište za mlade medvjede Kuterevo u Hrvatskoj, je upoznato sa ovim slučajem.

“Čuli smo za slučaj, i taj medvjed ako je sedmicu dana tu – on još zna gdje je divljina. Može se vratiti nazad, i onda treba promatrati šta će se desiti. Ako se vrati nazad, onda mu je sudbina zapečaćena”, kazao je za Ivan Crnković iz Velebitskog utočišta za mlade medvjede Kuterevo u Hrvatskoj.

“BiH inače nema prihvatilište, niti bilo kakvu sličnu instituciju za medvjede, te je ovo prilika da se razmisli o tom problemu”, kazao je Crnković. Iz Velebitskog utočišta su kazali da su voljni za saradnju.

Crnković je još jednom podvukao da je najbolje da se medvjedić vrati na mjesto gdje je pronađen, da se posmatra i vidi da li će se udružiti sa majkom ponovo. U divljini im je najbolje, jer su tamo dosta pametniji nego u izolaciji.

Ukoliko se bude vraćao nazad, kaže Crnković, medvjedima u divljini kvari uslove. Što se tiče pravnih procedura, kaže da postoje određeni protokoli, koji se moraju poštovati, te su u svakom slučaju spremni na saradnju sa BiH za rješenje problema.

(Agencije)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.