Vrej: Istraga o Rusiji nije lov na veštice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2017, 09:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrej: Istraga o Rusiji nije lov na veštice

Kandidat američkog predsednika Donalda Trampa za poziciju novog direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) Kristofer Vrej razišao se po ključnim pitanjima sa Trampom, i odbacio njegove navode da je ideja o mogućoj umešanosti Rusije u njegovu predizbornu kampanju "lov na veštice" i obećavajući da neće podleći eventualnim pritiscima Bele kuće.

Bivši visokopozicionirani zvaničnik Ministarstva pravde kog je Tramp nominovao prošlog meseca, rekao je senatorima prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svedočenja pred američkim Kongresom da nikada ne bi dozvolio da politika stane na put misije FBI-a i da "zasigurno" ne bi obećao svoju lojalnost predsedniku, prenosi AP.

"Moja lojalnost pripada Ustavu i vladavini prava. To su postulati kojima sam se vodio kroz karijeru i nastaviću da ih se držim bez obzira na iskušenja", rekao je Vrej ukazujući na svoju nezavisnost.

Uprkos tome što je Tramp u više navrata nipodaštavao istragu o ruskom mešanju koristeći izraze kao što su "obmana" i "lov na veštice", Vrej je rekao da će odbiti bilo kakve pokušaje mešanja u rad bivšeg direktora FBI-a i specijalng savetnika za tu istragu Roberta Mulera.

"Ne mislim da je direktor Muler u lovu na veštice", rekao je Vrej.

On je takođe rekao da nema razloga da sumnja u procenu obaveštajnih agencija da se Rusija mešala u američke izbore hakovanjima, što je zaključak koji je Tramp odbacio, navodi agencija.

Na pitanje o mejlovima objavljenim dan ranije, koji pokazuju da je Donald Trump Mlađi bio spreman da prihvati pomoć iz Rusije tokom kampanje, rekao je da bilo koji pokušaj inostranstva da se meša na izborima treba prijaviti FBI-u, a ne prihvatiti.

Kako se navodi, delovalo je da su Vrejovi odgovori zadovoljili i demokrate i republikance u Odboru Senata za pravosuđe, među kojima mu je veliki broj ukazao podršku.

Vrej (50), bi nasledio poziciju u FBI-u u posebno izazovnom periodu, s obzirom na Trampovo iznenadno otpuštanje Džejmsa Komija, kome su se u Birou divili.

Pa ipak, saslušanje kandiata, prvo javno upoznavanje sa Vrejovim stavovima od kako je izabran, prošlo je bez vatrometa u skladu s onim što su prijatelji i pristalice opisali kao svedenim, disciplinovanim stilom kandidata.

Kako AP ocenjuje, njegov rezervisan pristup mogao bi da bide dobar za FBI u vreme kada se njen rad našao u političkom vrtlogu.

Međutim, on je naglasio da neće biti blag pri vršenju dužnosti.

"Ko god misli da ću biti blag kao direktor FBI-a, sigurno me ne poznaje dovoljno dobro", rekao je Vrej.

Kako AP podseća, pre nego što je Tramp je otpustio bivšeg direktora FBI-a Džejmsa Komija 9. maja, Komi je rekao da mu je predsednik tražio da obeća lojalnost tokom privatne večere kao i da mu je zatražio da obustavi istragu o bivšem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu.

Vrej je međutim naveo da od njega nije traženo da obeća svoju lojalnost Beloj kući niti da bi to uradio.

"Niko me nije pitao ni za kakvu vrstu zakletve na lojalnost u bilo kom trenutku tokom ovog procesa", naglasio je Vrej.

Vrej je naveo da bi bio spreman da odstupi sa dužnosti ukoliko bi mu predsednik zatražio da učini nešto nezakonito.

"Prvo bih pokušao od toga da ga odgovroim. A ako u tome ne bih uspeo, dao bih ostavku", zaključio je Vrej.
Pogledaj vesti o: FBI

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.