Pet gangsterskih klanova haralo Njujorkom

Izvor: Blic, 22.Jan.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet gangsterskih klanova haralo Njujorkom

U operaciji nalik na holivudske filmove, više od 800 agenata FBI i policajaca pohvatali su 127 mafijaških bosova i njihovih saradnika u najvećoj akciji protiv Koza nostre u istoriji SAD. Hapšenja u Njujorku, Njuarku u Nju Džersiju i na Roud Ajlendu pokazala su da mafija još uvek uživa veliku moć u Amrici, ali i rešenost FBI da povarti inicijativu u borbi protiv organizovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kriminala.

Erik Holder, javni tužilac SAD, izjavio je: „Ovim je poslata poruka da smo čvrsto rešeni da jednom za svagda iskorenimo te kriminalne organizacije i izvedemo njihove članove pred lice pravde". Privedeni mafijaši su prebačeni u vojnu bazu Fort Hamilton u Bruklinu.

Na udaru se našlo sedam porodica: pet iz Njujorka - Bonano, Kolombo, Gambino, Đenoveze i Lukeze, jedna iz Nju Džersija - Dekavalkante, i ogranak iz Nove Engleske koncentrisan u Providensu, na Roud Ajlendu i u Bostonu. Među uhapšenima se nalaze i mafijaši najvišeg ranga, recimo bivši bos ogranka iz Nove Engleske Luiđi Manokjo (83). O razmerama operacije najbolje govori sudbina porodice Kolombo, koja je ostala bez celokupne rukovodeće hijerarhije. Pored najviših glavešina organizacije, uhapšeni su i funkcioneri sindikata i dvojica policajaca.

Bos iz Nju Džersija kao Korleone

Porodica Dekavalkante je glavni klan u Nju Džersiju, iako deluje i u Njujorku. Profitirali su od reketiranja, kidanpovanja i naručenih ubistava. Na čelo porodice je 1964. stao Simon Dekavalkante, koji najviše podseća na čuvenog don Korleonea iz "Kuma” Fransisa Forda Kopole. Kao paravan služila mu je kompanija za klima-uređaje, pa je dobio nadimak Sem Vodoinstalater.

Optužnica, koja podseća na scenario kultnog filma „Kum”, tereti ih za trgovinu narkoticima, iznuđivanje, nelegalno kockanje, zelenašenje, podmetanje požara, uterivanje dugova i za ubistva iz osamdesetih godina prošlog veka. Tužilac Holder je izjavio da ovde nije reč samo o klasičnim mafijaškim likvidacijama radi eliminisanja rivala, već i o besmislenim ubistvima, kao što je bilo smaknuće dve osobe u baru u svađi zbog prosutog pića.

U optužnici je detaljno izložena i hijerarhija u porodici. Koza nostrom upravlja odbor sastavljen od predstavnika svih porodica, poznat kao „Komisija". Na čelu svake porodice je bos, a pomažu mu pomoćnik i savetnik, „konsiljere". Zatim slede kapetani, poznatiji kao kapo, koji upravljaju „vojnicima" i saradnicima. Da bi postao član porodice, ili u žargonu „dobar momak", pojedinac mora da prođe kroz obred inicijacije i zavetuje se na život posvećen kriminalu.

Mafijaške imperije su desetkovane proteklih godina dobrim delom zahvaljujući svedočenju doušnika i „krtica" iz Koza nostre. Prošle sedmice Džon Soni Fanzese, 93-godišnji bos porodice Kolombo, osuđen je na osam godina zatvora zbog reketiranja. Agent FBI je posvedočio da se Fanzese hvalisao da je tokom godina ubio 60 ljudi i da je jednom hteo da naruči ubistvo vlastitog sina zbog saradnje sa vladom. Čuveni mafijaški doušnik Salvatore Vitale nagodio se s vlastima za manju kaznu, ali je prethodno ocinkario porodicu Bonano. FBI je nedavno uspeo da se infiltrira u organizaciju i obuči grupu mafijaša spremnih da nose prisluškivače i snimaju svoje saradnike gangstere. Oni su se odrekli omerte, zaveta ćutanja, u zamenu za blaže zatvorske kazne.

Mafijaške porodice

Gambino, najozloglašeniji klan u Americi

Važi za najveću mafijašku imperiju u SAD, bavi se reketiranjem, iznuđivanjem, pranjem novca i prostitucijom. Uporište imaju u Njujorku, a njihov uspon počeo je 1957. kada je Karlo Gambino naručio ubistvo Alberta Anastazija da bi ga nasledio. Ozloglašeni Džon Goti se sam proglasio za bosa 1985. Zvali su ga Teflon, jer policija godinama nije mogla ništa da mu „prilepi", ali je 1992. ipak osuđen na doživotnu robiju, a umro je 2002.

Porodica Lukeze, inspiracija za „Sopranove"

Iako se sa 100 članova smatra najmanjom porodicom, ona nipošto nije najslabija. Poslužili su kao inspiracija za seriju „Porodica Soprano" na kanalu HBO. Uporište im je u Istočnom Harlemu i Bronksu. Bave se reketiranjem građevinskih firmi, kockom, zelenašenjem i naručenim ubistvima. Šef im je Viktor Amuzo (76), iako je na doživotnoj robiji. Njegov zamenik Alfons d’Arko je od 1991. doušnik.

Klan Đenoveze, „rols-rojs" organizovanog kriminala

Organizaciju je osnovao Laki Lučano, ali je 1957. ova multinacionalna imperiju preimenovana po Vitu Đenevozeu. Na čelu porodice se dugo nalazio Kum Vinsent Đigante, koji se pravio da je lud i raščupan se šetao po Grinič Vilidžu samo u bademantilu. Zaradili su velike pare od malverzacija sa hipotekama.

Imperija porodice Kolombo

Dobila je ime po Džozefu Kolombu, bosu iz 1963. Poznati su po žestokim internim obračunima šezdesetih i devedesetih u kojima je poginulo 12 članova porodice. Bavili su se reketiranjem, a sada su optuženi za tri ubistva. Kapo Dino Kalabro je prošle godine postao doušnik i tereti se za ubistvo njujorškog policajca.

Porodica Bonano, inspiracija za Donija Braska"

"Doni Brasko", filmska klasika o mafijašima, inspirisan je vladavinom terora porodice Bonano. Njujorška imperija je dobila ime po Džozefu Bonanu i to je prvi klan koji je izbačen iz „Komisije" zbog trgovine heroinom. Njihov vođa Džozef Masino postao je 2004. prvi bos doušnik u Njujorku, a na to se odlučio kako bi izbegao smrtnu kaznu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.