Neuspeli napad Al kaide u Njujorku bio deo šireg plana

Izvor: Blic, 08.Jul.2010, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neuspeli napad Al kaide u Njujorku bio deo šireg plana

Neuspeli plan da se aktiviraju bombe u njujorškom metrou prošle godine bio je deo šireg plan terorističke organizacije Al kaida koja je sličan napad planirala i u Engleskoj, obajavilo je juče američko tužilaštvo.

U optužnici za terorizam juče obelodanjenoj, tužioci su s pokušajem napada u Njujorku povezali još nekoliko članova Al kaide, među njima i Adnana Šukridžumaha, koji se nalazi na listi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << FBI najtraženijih terorista.

Šukridžumah je predvodio Al kaidu u više napada širom sveta i neposredno je učestvovao u regrutovanju i planiranju napada u Njujorku, rekli su tužioci.

Državni tužilac Sjedinjenih Američkih Država Erik Holer je ocenio da je plan napada u Njujorku jedan od najopasnijih od onog izvedenog 11. septembra 2001. godine.

Optuženi Abid Nasiri i Tarik Ur Rehman povezani su s planom napada i u Engleskoj.

Tri američka građanina su uhapšena septembra 2009. godine, pre nego što su uspeli da izvedu trostruki samoubilački napad bombama na Menhentnu, rekli su tužioci.

Nadžibulah Zazi i Zarein Ahmedzaj su priznali da su planirali da aktiviraju bombe u metrou u vreme najveće gužve. Treći optuženi Adis Madenžanin čeka suđenje, a tužioci su danas pridodali nove tačke optužnice protiv njega.

Posle napada 11. septembra 2001, Šukrižumah (34) se u Al kaidi smatrao najboljim izborom za napad u SAD ili Evropi, rekao je američkim vlastima uhapšeni terorista Abu Zubajah. Kada su agenti FBI pokušali da ga privedu kao svedoka u vezi sa slučajem iz 2003, on je već napustio SAD.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.