Puno mladih pevača na 60. Pesmi Evrovizije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Maj.2015, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Puno mladih pevača na 60. Pesmi Evrovizije

Jubilarna 60. Pesma Evrovizije, koja se održava u Beču, u znaku je mladih pevača.

Propozicije ovog najvećeg i najtolerantnijeg takmičenja u svetu, od 2012. zahtevaju da učesnici imaju najmanje 16 godina.

Ove godine je upadljivo da je veliki broj predstavnika zemalja učesnica jedva ispoštovao tu starosnu granicu.

Tako predstavnica Irske Moli Sterling, Izraela Nadav Gueđ, kao i Sanmarina Mišel Perniola i Anita Aimonočini imaju tek 16 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Pevači iz San Marina su ušli i u evrovizijske anale kao najmlađi duet.

Od ovih najmlađih pevača, međutim, u finale prošao je samo Izraelac Gueđ.

Među najmlađima je i Belgijanac Loik Notet koji ima 19 godina, a potom ima niz pevača koji imaju 20 godina, kao što je Portugalka Leonor Andrade, Džon Karajianis sa Kipra, Elina Borna iz Estonije i Gruzijka Nina Sublati.

Inače u istoriji Evrovizije najmlađa učesnica bila je iz Monaka zemlje koja je 1969. na Evrosong u Španiju poslao dvanaestogodišnjeg Žan Žaka.

Najstariji učesnik ovogodišnje Pesme Evrovizije je predstavnik Crne Gore Nenad Knežević Knez sa 47 godina.

Irska najuspešnija na Pesmi Evrovizije

Irska je, u istoriji održavanja Pesme Evrovizije najuspešnija zemlja učesnica, iako je od poslednje pobede prošlo mnogo vremena.

Izvođači iz Irske su, čak sedam puta pobeđivali na ovom takmičenju. Po pet pobeda odnele su Švedska, Francuska, Velika Britanija i Luksemburg.

Na listi najuspešnijih zemalja je i Holandija sa četiri pobede, a zatim sa po tri slede Danska, Izrael i Norveška.

Pored Austrije, koja je prošlogodišnji pobednik, Nemačka, Italija, Švajcarska i Španija ostvarile su po jednu pobedu.

Takođe su, Azerbejdžan, Belgija, Estonija, Finska, Grčka, bivša Jugoslavija, Letonija, Monako, Rusija i Srbija, kao i Turska i Ukrajina u analima Evrosonga upisane sa po jednom pobedom.

Za Srbiju je pobedu na Pesmi Evrovizije odnela 2007. godine Marija Šerifović sa pesmom „Molitva“, koju je, kao i ovogodišnju pesmu, komponovao Vladimir Graić.
Pogledaj vesti o: Evrovizija 2015

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.