Končita: Pobeda za budućnost bez diskriminacije

Izvor: B92, 11.Maj.2014, 17:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Končita: Pobeda za budućnost bez diskriminacije

Pobednik ovogodišnje Pesme Evrovizije Končita Vurst istakla je danas, po povratku u Austriju, da nije "ambasador tolerancije", ali da je tome dala svoj doprinos.

"Ovo nije bila samo moja pobeda, već pobeda za ljude koji veruju u budućnost koja može funkcionisati bez diskriminacije", poručuje austrijski pevač, koji se odeva kao žena, i istovremeno nosi bradu.

Na konferenciji za štampu, na bečkom aerodromu Švehat, upitan da li je to bio i signal ruskom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsedniku Vladimiru Putinu, on je odgovorio da je "između ostalih, signal i njemu", ali da ne želi da imenuje nijednu zemlju, već želi da kritikuje stav.

"I u Rusiji ima kutaka gde sam i te kako dobrodošao", kaže Končita Vurst i ističe da mu je najveći cilj "osvajanje nagrade Gremi, a da na putu do tamo zgrabi sve što može".

On je naglasio da je stvar roditelja da vaspitaju decu tolerantno i da objasne da postoje i muškarci koji se rado oblače u žensku odeću. *****Ko je Končita Vurst, nova zvezda Evrovizije?****

Končita, to jest Tomas Nojvirt, najavljuje da želi da nastavi da se bavi muzikom, i da mu je to glavni cilj, od kojeg neće dozvoliti niko da ga spreči.

"Nisam računao da ću pobedi, ali sam ipak verovao da mogu da promenim par mišljenja", kazao je pevač, dodajući da Evrovizija nije samo pirotehnika i gole noge, već da se radi o veoma kvalitetnim umetnicima.

Končiti je, na pobedi, čestitao i predsednik Austrije Hajnc Fišer koji je istakao da to nije samo pobeda za Austriju, već pre svega za toleranciju u Evropi, i da je treba posvetiti ljudima koji veruju u budućnost u miru i slobodi.

Čestitke su pristigle od gotovo svih stranaka, izuzev Slobodarske partije Austrije, čiji je lider Hajnc-Kristijan Štrahe pred samo takmičenje kritikovao što će Končita predstavljati Austriju na Evrosongu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.