Evrosong – red muzike, red politike

Izvor: Politika, 10.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evrosong – red muzike, red politike

O svojim iskustvima sa „Pesme Evrovizije” govore dosadašnji jugoslovenski i srpski predstavnici

U vreme kada se Evropa još oporavljala od posledica rata, dok su među nekim zemljama Starog kontinenta i dalje bili zategnuti odnosi, Francuz Marsel Bezanson došao je 1955. godine na ideju da sve države spoji pesmom. Po ugledu na tada već postojeći San Remo, osmišljena je „Evrovizija” – muzičko takmičenje u kome bi učestvovale sve evropske zemlje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i koje bi, u vreme dok je televizija još bila u povoju, bilo direktno prenošeno u celoj Evropi. Ambiciozna ideja je zaživela i živi više od pet decenija, a ove godine 53. „Evrosong” biće održan u „Beogradskoj areni” od 20. do 24. maja.

Od 1956. godine, kada je u švajcarskom gradu Luganu premijerno održan ovaj izbor najbolje evropske pesme, do prošlogodišnjeg helsinškog trijumfa Marije Šerifović, koji je Srbiji doneo pobedu na njenom debiju kao samostalne države, „Evrosong” je prošao kroz brojne i uzbudljive promene koje su ga uvek izdvajale od ostalih sličnih smotri zabavne muzike.

Ljubitelji ovog takmičenja u svetu broje se stotinama miliona, budući da se direktni prenosi finalne večeri redovno emituju i u zemljama koje se nalaze hiljadama kilometara daleko od Starog kontinenta. Kanada, Hongkong i države Latinske Amerike samo su neka od mesta na zemaljskoj kugli na kojima se s pažnjom prati ovaj festival, pa ga – procenjuje se – prati oko 300.000.000 gledalaca. Zanimljivo je i da u četrdesetak zemalja u svetu postoje udruženja ljubitelja „Evrovizije”.

Ljiljana Petrović bila je prva predstavnica tadašnje „velike Jugoslavije” na ovoj evropskoj muzičkoj smotri. Ona se priseća da je te 1961. godine „čudom” baš nju odabrao kompozitor Jože Privšek da otpeva njegovu kompoziciju „Neke davne zvezde” i da se čuveni Miroslav Mika Antić „namučio” dok nije napisao stihove za tu numeru.

„Mene je počela da hvata trema kada smo u vozu pričali o tome šta nas tamo čeka, kako će nas primiti. Mika je govorio kako mi dolazimo iz socijalističke zemlje i da ne treba previše da šljaštimo”, kaže danas Petrovićeva.

„Imala sam takvu tremu da nisam mogla ništa da jedem. U Kan smo stigli u ranu zoru. Izlazimo iz voza, kad ono neverovatna gužva! Velika medijska pažnja bila nam je posvećena baš zato što se prvi put predstavljamo na ’Evroviziji’. Odseli smo u hotelu ’Rezidens’ u Kanu, a moja soba je bila puna cveća, bombonjera... Odmah su me novinari i fotoreporteri odveli u baštu hotela, slikali me, uzimali izjave. Kada smo došli na probu, dirigent je rekao: ’Jugosloveni su nam poslali decu, sada ćemo da vidimo šta klinci znaju!’ Na toj ’Evroviziji’, na kojoj je učestvovalo 16 zemalja, bile su sve same zvezde. Tek mi je kasnije postalo jasno da osvojiti 8. mesto nije bilo nimalo jednostavno”, objašnjava Ljiljana Petrović.

Trinaest godina kasnije, Jugoslaviju je predstavljala „Korni grupa”, na takmičenju u Brajtonu na kojem je ubedljivo pobedila švedska ABBA pesmom „Vaterlo”. Kornelije Kovač kaže da su mnogi naši novinari numeru „Moja generacija” „dočekali na nož”!

„Tvrdili su da pesma sa ratnom tematikom nije za Evroviziju, što sam i ja shvatio kasnije, iako tada nisam tako mislio. Smatrao sam da je Evrovizija, pre svega, jedan muzički festival, gde se gledaju harmonija, bogatstvo ritma, melodija... Ali, shvatio sam da je u pitanju šou biznis. Grupa ABBA je skoro svaki dan u hotelu imala konferencije za novinare gde su predstavljali svoju numeru. Glasanje smo pratili sto do stola s njima, ali nismo kontaktirali preterano jer nije bilo nekog druženja između muzičara. Svi su se držali svojih ekipa, gledajući da daju što više intervjua novinarima.”

„Korni grupa” završila je na 12. mestu.

Niz hrvatskih izvođača koji su nas predstavljali na evropskom muzičkom takmičenju konačno je 1991. godine uspela da prekine jedna Beograđanka – Bebi Dol. Dragana Šarić, alijas Bebi Dol, nije se tada prvi put oprobala na jugoslovenskom izboru za „Evroviziju”. Priseća se da je 1983. godine izvodila pesmu „Rudi”. Tada nije uspela da ode na „Evroviziju”, ali joj to pošlo za rukom osam godina kasnije s „Brazilom”.

„Dok smo tog maja 1991. bili u Rimu, u svim italijanskim novinama izlazili su naslovi poput: ’Borovo Selo: Srbi su vadili oči’. Nama je na sve moguće načine glasanjem dato do znanja da nas se evropska javnost grozi. Taj jedan poen, koji nam je protokolarno dat, dobili smo od simpatične malteške delegacije. Verovatno nisu radili po direktivi, pa su rešili da budu hrabri i daju nam poen. Na žurci u organizaciji RAI-ja, muzičari koji su nas pratili na nastupu bili su zaduženi za zabavu. Od svih takmičara baš su mene pozvali da izađem na scenu i pevala sam sat vremena. To mi je bio najveći kompliment. Mi smo se potpuno mirne savesti vratili u Beograd. Bila sam pomalo naivna i mislila sam da će mi neko reći hvala. Mi smo tamo bili toliko superiorni, drugačiji, imali smo kvalitet koji se novcem ne može platiti”, tvrdi Šarićeva.

Svoje jedino učešće na „Evroviziji”, pre uvođenja sankcija, SR Jugoslavija je zabeležila 1992. u Malmeu, kada je predstavnik naše zemlje bila Snežana Berić – Ekstra Nena koja je u Švedskoj izvela kompoziciju „Ljubim te pesmama”. Snežana Berić vraća se u vreme kada je malo kome na ovim prostorima bilo do pesme.

„U to vreme zemlja se raspadala: Slovenija i Hrvatska su se odvojile, rat u Bosni je počeo, katastrofa u državi... Međutim, numera ’Ljubim te pesmama’ Radeta Radivojevića je božanstvena.

Za razliku od današnje prakse, mi smo zahvaljujući ličnim finansijskim sredstvima stigli do Švedske. Tamo smo dočekani na velika vrata. Svi dani boravka u Malmeu su bili za pamćenje: po tri koktela dnevno, druženje s novinarima, pažnja kojom smo neprestano bili obasipani... Stvari su se razvijale divno do večeri pred samo glasanje. Shvatili smo tada da iz političkih, ekonomskih, kulturnih i drugih razloga ne možemo da pariramo različitim vrstama lobiranja, pa smo se pomirili s tom činjenicom. U nezvaničnom delu pred samo takmičenje, naša pesma se nalazila na samom vrhu izbora i publike i kompozitora. Ipak, završili smo kao 13, iako smo imali ubedljivo najbolju pesmu. Irska je te godine zabeležilu jednu od sedam evrovizijskih pobeda. Trijumfovala je Linda Martin s pesmom ’Why me?’.

Posle 12 godina pauze, vratili smo se na ovo muzičko takmičenje, ali kao Srbija i Crna Gora. Pre tačno četiri godine Željku Joksimoviću i njegovom „Ad hok” orkestru pripala je čast da nas predstave u Istanbulu. Joksimović je osvojio odlično drugo mesto, s tek 17 poena manje od pobednice, Ukrajinke Ruslane. I sama Ruslana je tada priznala da su „nijanse odlučile pobednika”.

„Majka mi je stalno govorila da mašta o tome da ja pevam na ’Evroviziji’. I kada je došlo vreme da, posle 12 godina, naša zemlja ponovo učestvuje na ovom takmičenju, na nagovor prijateljice Anje Rogljić, i mame, prijavio sam se pod šifrom na ’Evropesmu’. Nije mi bilo nimalo lako jer sam tada već bio afirmisan interpretator i kompozitor”, kaže Joksimović.

Naši sagovornici govorili su i o predstojećoj „Pesmi Evrovizije” koja će biti održana u „Beogradskoj areni”.

Prošlogodišnja pobednica Marija Šerifović, koja će nastupiti na ovom događaju, čula je većinu pesama koje će se takmičiti na „Evrosongu” i smatra da su najveći favoriti Švedska i Irska.

„Što se nas tiče, problem je u tome što je, po pravilu, domaćin uvek pomalo hendikepiran. Ali, ne mora da znači da se ne može ponoviti uspeh Iraca koju su imali sreću da pobeđuju nekoliko godina zaredom. Jeleni Tomašević želim svu sreću ovoga sveta. Ona je moja školska drugarica i veoma dobar interpretator”, rekla nam je Šerifovićeva, dok je Bebi Dol istakla da je „Evrovizija” posebno iskustvo, da je najvažnije da muzičar ima dobru pesmu i na kraju dodala: „Jelena Tomašević ima anđeoski glas i ja se nadam da će pravda pobediti”.

-----------------------------------------------------------------------

Marija Šerifović: To je perfektni cirkus

Marija Šerifović „Evrosong” opisuje sledećim rečima: „To je najperfektnije organizovani cirkus u kome sam ikada učestvovala i gledala ga uživo”.

Priznaje da je u Helsinkiju posle izvođenja pesme, dok se čekalo da se „izređaju” ostali takmičari i da počne glasanje, u našem timu vladala velika nervoza. Ona je, međutim, bila mirna. „Ja sam svoju dužnost obavila, otpevala pesmu perfektno i smirivalo me je saznanje da će biti kako je neko ’odozgore’ zacrtao sve!”

Jelena Koprivica – Marko Nikolić

[objavljeno: 11.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.