Evropesma: sve je spremno za finale

Izvor: Deutsche Welle, 13.Maj.2016, 11:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Evropesma: sve je spremno za finale

Svi finalisti ovogodišnjeg Izbora za pesmu Evrovizije su poznati – među njima je i predstavnica Srbije Sanja Vučić. Teško je proceniti ko ima najveće šanse za pobedu – ove godine ima mnogo favorita.

I drugo evrovizijsko polufinale nam je donelo solidan spektakl sa mnogo svetlosnih efekata, dima i vatre. Na radost ljubitelja Evropesme, aktuelan bombastičan pop-zvuk nije bio jedino što se moglo čuti na ovom takmičenju. Letonac Justs je ubedio publiku modernim >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << elektronskim zvukom pesme „Otkucaj srca“. Poljska je na takmičenje poslala Mihaela Špaka sa baladom „Boja tvog života“ – pevač sa izgledom barda nežnosti iz 80-ih godina uspeo je da pridobije publiku. Izraelac Hovi je sa svojom pop-baladom „Sačinjen od zvezda“ – publika je nagradila njegov dobar glas.

Sanja Vučić je pevala za Srbiju, moćnim glasom, baladu „Zbogom“ – i zasluženo otišla u finale. Doni Montel iz Litvanije je izgledao kao do još nije punoletan, a peva o vrućim noćnim žurkama i potrazi za velikom ljubavlju. I njegova pop-pesma je prošla dalje.

Australija među favoritima

Australija je drugi put na takmičenju, ali je za razliku od prošle godine ovaj put morala da se bori u polufinalu. I to je uspelo. Dami Im ima grandiozan glas i isti takav nastup i bez problema je prošla u finale sa pesmom „Zvuk tišine“.

Dami Im iz Australije nastupiće u finalu

Poli Genova je drugi put na Evroviziji. Ona je za Bugarsku otpevala vokal-haus „Da je ljubav zločin“ i plasirala se u finale. Džamala je za Ukrajinu otpevala pesmu „1944“ koju je evrovizijska komisija morala prethodno da proverava jer je bila pod sumnjom da transportuje političku poruku. Ali nije bilo tako. U finalu ćemo je čuti ponovo.

Za one koji su rešili da budu neka vrsta kontrapunkta na ovogodišnjoj Evroviziji, najbolja formula je glasila: uzme se indi-rok-bend sa beskompromisnom numerom koja odudara od dominantnog zvuka festivala – upravo ta formula je bila ključ plasmana u finale gruzijanske grupe Jang Džordžan Lolitaz sa pesmom „Ponoćno zlato“.

Belgiju je zastupao disko-fank: 19-godišnja Laura Tezoro je otpevala bezvremeno lepu pesmu „Čemu tenzija“, pesmu bez ikakvog patosa koja se dopala publici i prošla u finale.

Pored desetoro pobednika prvog polufinala, u finalu će se na bini pojaviti i takozvana „velika petorka“ – najvažnije zemlje-članice Evropske radiodifuzne unije (EBU): Velika Britanija, Italija, Španija, Francuska i Nemačka kao i, naravno, prošlogodišnji pobednik – Švedska.

Nastavak na Deutsche Welle...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.