Eurosong promenio pravila ocenjivanja

Izvor: B92, 24.Sep.2013, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eurosong promenio pravila ocenjivanja

Organizatori nekada "Pesme Evrovizije", danas "Eurosonga", odlučili su da promene pravila kada je reč u ocenjivanju pesama tokom takmičenja.

Odluku su doneli posle istrage o navodnom potkupljivanju članova žirija, odnosno zbog optužbi da je Azerbejdžan na ovogodišnjem takmičenju navodno pokušao da potkupi sudije iz drugih zemalja.

Kako bi se povećala transparentnost ocenjivanja i sudijska odgovornost, od sledeće godine imena sudija iz svake zemlje biće objavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre takmičenja. Ocene pojedinih sudija prvi put će biti objavljene čim se završi takmičenje.

Po dosadašnjim pravilima, identitet sudija, čiji glasovi čine 50% u broju bodova dodeljenih pojedinoj zemlji, nije bio poznat do završetka finala.

Muzički profesionalci ubuduće će moći da budu sudije samo ako u dve prethodne godine ni na koji način nisu učestvovali u nacionalnim takmičenjima za Eurosong.

U poslednjih nekoliko nedelja, više zemalja je objavilo da se povuče sa takmičenja koje će se sledeće godine održati u Kopenhagenu. Eurosong 2014. će proći bez Hrvatske, Andore, Luksemburga, Monaka, Maroka i Slovačke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.