Beč se sprema za „Pesmu Evrovizije”

Izvor: Politika, 13.Apr.2015, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč se sprema za „Pesmu Evrovizije”

Iako suvenira „Evrosonga” još nema na ulicama Beča, Končita Vurst u kratkom video-klipu sa elektronskih bilborda u metrou najavljuje najveći humanitarni bal na svetu

Od našeg izveštača

Beč – U suvenirnici na centralnom trgu Beča, preko puta katedrale Svetog Stefana, turisti ne mogu da kupe obeležje koje će ih podsećati da su u prestonici Austrije boravili u godini kada je grad bio domaćin 60. „Pesme Evrovizije”. Za dva i po >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << evra, mogu da ponesu magnet sa likom Mocarta, vojvotkinje od Bavarske – princeze Sisi (supruge Franca Jozefa Prvog). Onaj ko je želeo sitnicu sa likom Končite Vurst ostaće uskraćen.

Suvenira sa likom još aktuelne pobednice, zahvaljujući kojoj je Beč dobio priliku da drugi put ugosti muzičare Starog kontinenta, kako kažu prodavci, još nema.

– Biće sledećeg meseca, još je rano – kaže prodavačica, poreklom iz Azije, nudeći neprevaziđene „mocart kugle”.

Ali zato lik „žene sa bradom”, čija je pesma „Rise Like a Phoenix” maja prošle godine donela drugu pobedu Austriji (prvu je 1966. obezbedio Udo Jurgen), (nad)gleda putnike u metrou. Sa elektronskih bilborda, u kratkom video-klipu, obučena u zlatnu kreaciju Žana Pola Gotije po uzoru na odežde u kakvim je Gustav Klimt slikao svoje muze, Končita Vurst najavljuje najveći humanitarni bal na svetu. Uoči „Evrosonga” (polufinala će biti održana 19. i 21. maja, a finale u subotu, 23. maja) – 16. maja ona će biti domaćin skupa „Life Ball” na kojem, već 23 godine, svetski džet-set prikuplja novac za obolele od HIV-a.

Da se atmosfera u Beču, grada u kome note asociraju na valcere i sonate klasičnih majstora, još zagreva za najveće muzičko takmičenje Starog kontinenta, dokazuje prilično pust plato ispred „Štathale”, u 15. distriktu. Za potrebe takmičenja, hala je nedavno zatvorena, a među poslednjim svetskim zvezdama koje su tu nastupile bili su Sting i Pol Sajmon, koji su na zajedničkoj turneji. Gradske vlasti planiraju da ovo zdanje, okruženo širokim bulevarom i parkom, rekonstruišu i da na to potroše oko devet miliona evra. Zidana između 1953. i 1958. godine, po nacrtu arhitekte Rolana Rajnera, hala je mesto u kom su koncerte održale i zvezda koje su nastupale na ranijim „Pesmama Evrovizije”. Grupa „Abba” je tu imala seriju koncerata 1979, a Selin Dion je pevala 1988, godine kada se rodila aktuelna pobednica Končita Vurst.

Za brojne goste u gradu precizno su naznačene mogućnosti korišćenja usluga javnog prevoza. U turističkim vodičima označene su trase prevoza za stizanje od centra grada do „Štathale”. Međutim, u pabu i kafiću pokraj hale nije bilo gostiju. A pitanje na temu „Evrosonga” gotovo da je zbunilo prodavačicu u radnji za štampanje natpisa na majicama, preko puta bočnog ulaza u halu.

– Niko do sada nije tražio da mu štampamo lik Končite Vurst ili simbol „Evrosonga”. U stvari ne bismo ni smeli zbog autorskih prava. Ali, zato za 15 evra možemo da odštampao bilo koji tekst, sliku – objašnjava pegava i ljubazna Julija.

U centru Beča, u glavnoj gradskoj štrafti – ulici Kertner, pandanu beogradske Knez Mihajlove ili londonske Ulice Oksford takođe nisu vidljive oznake muzičkog takmičenja. Tek na ponekom izlogu kupcima se nudi mogućnost da učestvuju u nagradnoj igri i osvoje karte za događaj. Ali tu je sat koji odbrojava do početka „Pesme Evrovizije”.

Prema procenama Instituta za visoke studije u Beču očekuje se da će gosti tokom „Evrosonga”, u proseku, trošiti 40 evra dnevno. Najvećoj zaradi nadaju se hotelijeri, ugostiteljski radnici, kao i predstavnici uslužnih umetničkih delatnosti. Grad Beč očekuje da će inkasirati više od 27 miliona evra. Troškovi organizovanja takmičenja procenjeni su na oko 25 miliona evra. Samo od povećanja prihoda od poreza očekuje se oko 16 miliona evra. Reklamna vrednost manifestacije prema proceni instituta je oko 100 miliona evra.

Organizatori „Evrosonga” očekuju da će finale najmanje četiri puta nadmašiti glednost najpopularnijeg TV proizvoda Austrije – Bečkog novogodišnjeg koncerta, koji svakog 1. januara okupi oko 50 miliona gledalaca širom sveta.

Andrijana Cvetićanin

-----------------------------------------

U znaku ekologije

Šezdeseto takmičenje za „Pesmu Evrovizije” nosiće oznaku „Zelenog događaja”. Tamošnje Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo, ekologiju i vodoprivredu je jedan od pokrovitelja manifestacije i daće državni žig – Austrijska ekološka oznaka. U praksi to znači da će se poštovati visoki standardi u pogledu zaštite ekologije. Struja će se dobijati iz javne mreže, neće se koristiti dizel-agregati u cilju smanjenja emisije ugljen-dioksida. Ulaznice su ujedno karte za gradski prevoz. Ketering će biti od organskih proizvoda, a čaše će biti za višekratnu upotrebu, u cilju redukcije otpada.

-----------------------------------------

Gosti stižu od sredine maja

Osim brojne armije izvođača, muzičara, kostimografa, igrača, fotografa, članova nacionalnih delegacija iz 40 država učesnica takmičenja, u grad na Dunavu dolazi da izveštava više od 1.700 novinara iz čitavog sveta. Planira se da će tokom dve nedelje biti održano više od 80 konferencija za novinare. Njima će pomagati 800 volontera.

objavljeno: 14.04.2015

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.