Festival narodnog stvaralaštva Rusije i Srbije

Izvor: S media, 02.Avg.2011, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Festival narodnog stvaralaštva Rusije i Srbije

Drugi Međunarodni festival narodnog stvaralaštva Rusije i Srbije u Beogradu. Cilj festivala je učvršćivanje mnogovekovnog prijateljstva naroda Srbije i Rusije. Na festivalu učestvuje i finalistkinja "Evrovizije" 2009 Irina Careva.

Drugi Međunarodni festival narodnog stvaralaštva "Pesme i igre naroda sveta. Narodna umetnost" svečano će biti otvoren sutra uveče u Ruskom centru za nauku i kulturu "Ruski dom“.

Kako su Rusi počeli da piju kafu?
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
Srbija nema more, al' ima žurku do zore!

Na današnjoj konferenciji za novinare direktor obrazovnog programa ove ustanove Ilija Tjapkov rekao je da se veoma raduju što će ugostiti ansamble i umetnike iz Rusije i Srbije koji neguju narodno stvaralaštvo jer je "Ruski dom" decenijama centar ruske kulture i mesto razvoja odnosa između Rusije i Srbije.

"Cilj festivala je učvršćivanje mnogovekovnog prijateljstva naroda Srbije i Rusije, popularizacija ruske umetnosti van njenih granica ali i upoznavanje sa nacionalnom kulturom Srbije" kazala je Irina Gurnitskaja, direktor Agencije za međunarodne projekte iz oblasti kulture, obrazovanja i sporta" (IPCES), koja je organizator festivala.

Prema njenim rečima, ansambli i pojedinci iz obe zemlje okupiće se sutra u Beogradu i 5.avgusta u Nišu da kroz narodnu umetnost i tradiciju, razmenu iskustava i druženje govore o svojim državama.

Iz Rusije dolaze dva ansambla, iz Petegorska i vokalna grupa Severoistočnog okruga grada Moskve kao i finalistkinja "Evrovizije" 2009. godine Irina Careva koja će sutra uveče pevati na otvaranju manifestacije u "Ruskom domu".

Iz Srbije će učestvovati kulturno umetnička društva iz Trstenika, Šapca, Valjeva, koja neguju srpsku izvornu narodnu pesmu i igru kao i Rusi koji žive u Srbiji a zajedno sa svojom decom, igrom i pesmom čuvaju tradiciju i kulturu otadžbine.

Pre koncerta u holu u "Ruskom domu“ biće postavljena izložba fotografija, rukotvorina, nošnje, vez, a o starim zanatima Rusije i Srbije moći će da se sazna "uživo" od onih koji se njima bave.

Manifestaciju su podržali amabasada Rusije u Srbiji i ambasada Srbije u Rusiji a generalni sponzor je Lukoil Srbija.

Svi učesnici ovog u svetu jedinstvenog festivala dobiće diplome a najtalentovaniji izvođači izvornih pesama i igara, kao i primenjeni umetnici iz Rusije i Srbije koji će pokazati svoja umeća, učestvovaće u Kupu društvene diplomatije. Nagrada je samo jedna, zlatna figura na postolju: golub kao simbol mira, dobrote i prijateljstva okružen srcem kao simbolom iskrenosti.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Festival narodnog stvaralaštva Rusije i Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Avg.2011, 04:51

BEOGRAD -..Drugi Međunarodni festival narodnog stvaralaštva "Pesme i igre naroda sveta. Narodna umetnost" svečano će biti otvoren danas uveče, u Ruskom centru za nauku i kulturu "Ruski dom"...Na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor obrazovnog programa ove ustanove Ilija Tjapkov rekao...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.