U Sloveniji na medalju

Izvor: Politika, 24.Sep.2012, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sloveniji na medalju

Dragan Đilas istakao da košarkaška reprezentacija ima kvalitet da se na Evropskom prvenstvu nađe na postolju.- Igranje za reprezentaciju pitanje časti a ne obaveza.- Košarkašice na pravom putu

Iako je kvorum za rad praktično bio „namaknut“, Skupština Košarkaškog saveza Srbije je usvojila niz važnih akata uoči početka sezone, a nije izostala ni ocena reprezentativnih selekcija. Od 31 delegata četvrtom redovnom zasedanju prisustvovalo je 18, a usvojeni su završni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << račun za prethpodnu godinu, finanisjki plan za tekuću, usvojene izmene i dopune Statuta, Pravilnika o takmičenju, Registracionog pravilnika i dopune Disciplinskog pravilnika KSS. Predsednik Saveza Dragan Đilas imao je čime da se pohvali kada je organizacioni i finansijski deo posla u pitanju, ali za ocenu takmičarskih selekcija potrebno je da struka da završnu reč.

- Nastavili smo sa finansijsku konsolidaciju Saveza, iako su troškovi za pripreme reprezentacija, ženske i muške, bili veći nego što smo planirali. Očekujem da će sponzori i donatori izvršiti uplatu preostalih sredstava u narednom periodu i da ćemo obnoviti ugovore koje smo do sada imali, pa da u sledeću godinu uđemo bez dugovanja.To će omogućiti stabilnost Saveza, ali i da radimo na razvoju košarke van Beograda. To nam je bio cilj i sada smo veoma smo blizu njega.

S posebnom pažnjom očekivala se ocena rezultata reprezentativnih selekcija, posebno muške seniorske koja se teškom mukom plasirala na Evropsko prvenstvo u Sloveniji.

- Ženska reprezentacija se plasirala na Evropsko prvenstvo. Realno, očekujemo da tamo prođemo prvu fazui da nastavimo da radimo i podižemo taj deo košarke u Srbiji koji je bio zapostavljen, ali smo napravili dobre rezultate u prethodnih 12 meseci. Osvojena je medalja i u mlađim kategorijama, klubovi su uspeli da prežive. To moramo da sačuvamo, pre svega zbog popularizacije košarke, ali zbog toga što očekujem da nas država pomogne više, kao što je to slučaj u odbojci i rukometu. Naravno da se najveći deo rada KSS gleda kroz rezultate A selekcije, ona se teže nego što smo očekivali plasirala na Evropsko prvenstvo, uz verovatno nezadovoljstvo u svima nama, ali najvažnije je da je rezultat postignut.

O konkretnim merama nije bilo reči jer se čeka izveštaj selektora.

- Očekujem da iz ovog što nam se dešavalo iz ovih mesec ipo dana izvučemo pouke, kako bi ta ekipa koja ima kvalitet da se bori za medalju u Sloveniji, do tog rezultata i došla. O tome šta nam se sve dešavalo raspravljaćemo i na ostalim telima Košarkaškog saveza. Očekujem i izveštaj selektora i njegovo viđenje svega i plan za narednih 12 meseci. Moj stav kao predsednika,a tako misle i potpredsednici, je da je igranje za reprezentaciju pitanje časti, a ne pitanje obaveza. Nikoga nećemo puškom terati ko neće da igra za svoju zemlju. Na žalost, nema osude pojedinca koji se tako ponašaju, ali ima osude ako oni koji se odazovu ne odigraju kako smo očekivali i onda oni postanu najgori na svetu.

O izjavama pojedinih reprezentativaca koji su deo medija proglasili krivcima za atmosferu koja je stvorena oko državnog tima Đilas je rekao:

- Pokušaću da u razgovoru sa igračima sprečimo takav nivo komunikacije sa medijima, jer on ne donosi nikada ništa dobro. Odlično znam, jer svaki put kada se posvađam sa medijima, uvek nagrabusim. Pokušavamo da donesemo neka pravila ponašanja. A reprezentacije je imala maksimalnu podršku u Srbiji, desetine hiljada ljudi su glededali košarku u Srbiji i to je najveća dobit. Svi moramo da budemo spremni na kritike, posebno ako uspemo da ostvarimo cilj, pa onda te kritike ipak treba malo lakše da nam padnu i da vidimo gde smo grešili i da nam se greške ne ponavljaju.

Predsednik je podvukao i dobre strane kvalifikacija kao i rad s mlađim kategorijama:

- Dobili smo nove igrače, neku dobru priču, mislim da ona može da se realizuje zajedno sa selektorom Ivkovićem u Sloveniji i da tamo realno ostvarimo uspeh koji bismo želeli. Posebno želim da istaknem rad sa mlađim kategorijama. Na nezvaničnom Prvenstvu sveta za juniore u Manhajmu bili smo drugi bez četvorice igrača iz prve postave. Zahvaljujući dobrom radu u klubovima naši igrači su među najboljima u Evropi i to je garancija budućnosti Srpske košarke, uz naravno veliku želju da oni ne ponove greške svojih prethodnika koji su sa 17 ili 18 godina otišli u inostranstvo da bi što pre dobili novac, što je normalno, ali mnogi njih nisu ni blizu ispunili ono što se od njih očekivalo na osnovu kvaliteta koji su prikazali u svim kategorijama u kojima smo ih pratili.  

Dobro je što smo napravili nekoliko kontrolne treninge mlađih kategorija tokom godine, pa su se igrači do 16 godina okupili 12 puta, igrači do 18 pet, a igrači do 20 godina, tri puta. To očigledno daje rezultate.

Kada su u pitanju očekivanja u novoj klupskoj sezoni, Đilas je naglasio da „igre“ po medijima moraju da se presele na parket.

- Moramo da uradimo sve da popularišemo košarku i sprečimo da nam se košarka podeli samo u dva kluba i dve priče. Da naša deca ako navijaju jedna za Zvezdu, druga za Partizan, ne treba da uče da su neprijatelji, već da je to sve u korist srpske košarke i reprezentacije. Kako utakmice krenu, ako preživimo prva dva derbija, posle će nam svima biti lakše. Dobro je što ima još dosta klubova koji mogu da se umešaju u borbu za vrh. Siguran sam da će Radnički sa Miroslavom Nikolićem malo rasteretiti odnose dva najveća kluba, time što će ih pobediti nekoliko puta, pa će svima nama biti lakše.

Prvu veću polemiku izazvale su izmena naziva liga, pa je Košarkaška liga Srbije postala Prva muška liga Srbije, Prva B liga sada je Druga liga, Prve srpske lige su Prve regionalne lige, a Druge srpske lige, Druge regionalne lige. Ipak, izmene su usvojene jednoglasno, kroz prihvatanje izmena pravilnika o takmičenju, pa su predlozi da se zadrže stari nazivi ili pronađu neki drugi, propali.

M. S.

objavljeno: 25.09.2012.
Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Đilas: Na medalju u Sloveniji

Izvor: B92, 25.Sep.2012, 11:47

Prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas rekao je da veruje da naša reprezentacija može da se bori za medalju na Evropskom prvenstvu naredne godine...Naš tim je izborio poslednju vizu za Sloveniju u kvalifikacijama, a zbog igre tokom njih mnogi su izgubili veru u srpsku košarku...„Seniori...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.