Srbi blistali na otvaranju

Izvor: Danas, 13.Avg.2014, 01:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi blistali na otvaranju

Beograd - Dvadeset drugo Evropsko prvenstvo na otvorenom počelo je juče u Cirihu, a tokom prepodnevnog dela programa svi srpski atletičari su zablistali. Asmir Kolašinac, Tatjana Jelača i Amela Terzić obezbedili su finale u svojim disciplinama, dok su se Emir Bekrić i Miloš Raović plasirali u polufinale.

Trkačica na 1.500 metara i debitantkinja na seniorskom kontinentalnom šampionatu, Amela Terzić, ispunila je svoj primarni cilj da uđe u finale. Državna rekorderka >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << je u prvoj kvalifikacionoj trci bila druga sa vremenom od četiri minuta, 11 sekundi i 75 stotinki, a s obzirom na to da je druga trka bila mnogo brža, od ukupno 12 trkačica koje su se plasirale u finale ima deseto najbolje vreme. Najuspešnija u ovim kvalifikacijama bila je Amelina vršnjakinja, 21-godišnja Holanđanka Sifan Hasan, koja se od prošle godine takmiči pod tom zastavom iako je iz Etiopije (4:09,55).

- Ima dosta atletičarki koje imaju bolji rezultat od mene, ali ne obazirem se na to. Srećna sam što sam u finalu. Sada je vreme da napunim baterije za finalnu borbu - kratko je izjavila nekadašnja juniorska šampionka Evrope. U finalu će nastupati u petak od 19.25.

Rekorderka Srbije u bacanju koplja Tatjana Jelača ostvarila je treći najbolji hitac od 12 finalistkinja, a prvi u svojoj grupi - 60,26 metara iz prvog hica i tako bez problema obezbedila borbu za medalju. Od nje su bolje bile samo Slovenka Martina Ratej (61,87) i Kristin Husong iz Nemačke (61,13). Finale ove discipline na programu je u četvrtak od 20.40.

- Nadala sam se ulasku u finale prvim hicem, kako bi energiju sačuvala za borbu za medalju i to sam ostvarila. Ne mogu da dočekam četvrtak - rekla je članica AK Crvena zvezda.

Emir Bekrić je kao favorit došao u Cirih s obzirom na to da od svih takmičara ima najbolji lični rekord, a to se u kvalifikacijama i videlo jer je bez većih problema posle 300 metara usporio tempo i lagano pretrčao 400 metara sa preponama za 49 sekundi i 82 stotinke. U svojoj grupi završio je na drugom mestu, a u polufinale se plasirao sa ukupnom devetim vremenom. Prvi je Rus Denis Kudrjavcev (49,05s).

- Zadovoljan sam trkom, ovo su kvalifikacije koje se ujutru trče pa su malo zahtevnije. Imao sam dobru grupu. Važno je da sam uradio sve ono što sam se dogovorio sa trenerom Mirjanom Stojanović. Sutra je nova trka. Neka Srbija navija za nas - poručio je Bekrić, koji će u polufinalu trčati danas od 17.55.

Još jedan debitant može da bude prezadovoljan svojim učinkom. Dvadesetogodišnji Miloš Raović, Bekrićev sparing partner, plasirao se u polufinale trke na 400 metara sa vremenom 46,12 sekundi. Svoju kvalifikacionu grupu završio je na petom mestu i sa ukupno 18. rezultatom obezbedio polufinale koje je na programu danas od 18:54.

- Ovo mi je prvo veliko takmičenje, zaista sam jako uzbuđen i srećan. Nadam se ličnom rekordu u sledećoj trci - rekao je Raović, čiji sadašnji rekord iznosi 45,96 sekundi.

Tamara i Ivana startovale, Ristić danas na stazi

U okviru večernjeg programa nastupale su debitantkinja na Evropskom prvenstvu Tamara Marković u kvalifikacijama trke na 400 metara i skakačica udalj Ivana Španović, koja ukoliko se plasira u finale, boriće se za medalju danas od 20.00. Osim pomenutih Raovića i Bekrića, koji će se danas boriti za finale, na stazu će i Milan Ristić u trci 110 metara prepone (kvalifikacije).

Kolašinac sinoć branio bronzu

Disciplinom bacanje kugle juče je počelo EP u Cirihu, a Asmir Kolašinac (na fotografiji) je u drugoj seriji kvalifikacija ostvario rezultat od 20,15. Kolašinac je pre dve godine na kontinentalnom šampionatu u Helsinkiju osvojio bronzu, koju je pokušao da odbrani već sinoć kada je na programu bilo finale.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.