Sport kod nas treba da izađe iz „sive zone”

Izvor: Politika, 10.Maj.2015, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sport kod nas treba da izađe iz „sive zone”

Od Evropskog prvenstva iduće godine ostaće nacionalni sportski centar. – U Regionalnoj ligi želimo još neki naš klub. – Generalni sponzor, pa olimpijsko zlato u Riju iduće godine

Završila se prva sezona učešća naših klubova u Regionalnoj ligi za vaterpoliste, pri kraju je prvenstvo Srbije po novom sistemu takmičenja, u jeku su pripreme za Evropsko prvenstvo u januaru iduće godine u Beogradu... A u mislima su već >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Olimpijske igre u Riju. O stanju u našem vaterpolu govori izvršni direktor VSS Zoran Avramović.

Kakva su iskustva posle prve sezone našeg učešća u Regionalnoj ligi?

Veoma su pozitivna. Naša četiri kluba – Radnički, Partizan, Crvena zvezda i Vojvodina – prema zvaničnim propozicijama biće učesnici i naredne sezone i to Regionalne A lige od 10 klubova. Smatramo da ova liga daje našim klubovima mogućnost da njihovi igrači igraju derbije, da mogu najviše da napreduju... Trudili smo se da obezbedimo paritet i sudija i delegata u tom takmičenju i očekujemo da možda još neki klub učestvuje u narednoj sezoni. Prvenstveno mislim na Niš, Bečej, možda još neku sredinu koja ima dobre uslove i može da sastavi tim, koji će ravnopravno da učestvuje u tom takmičenju.

U završnici našeg prvenstva sude sudije iz inostranstva?

Mi imamo poverenje u naše sudije, oni sude u regionu, pa smo i mi uzeli sudije iz regiona. Na domaće je veliki pritisak uoči ključnih utakmica, pa je ovo način da se to izbegne.

Šta se očekuje od Evropskog prvenstva u januaru?

Igraće se u „Kombank areni”, učestovaće 16 muških i 12 ženskih ekipa i imaćemo oko hiljadu gostiju. Naš stručni tim veoma je posvećen aktivnostima oko organizacije takmičenja. Počasni odbor na čelu s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i Izvršni odbor na čelu s Rašom Ristivojevićem, direktorom aerodroma „Nikola Tesla”, svojski se trude da to Evropsko prvenstvo bude na visokom nivou i da se svi koji nam dođu u goste osećaju kao kod svoje kuće.

Šta će da nam ostane posle Evropskog prvenstva?

Za Prvo svetsko prvenstvo u plivanju, vaterpolu i skokovima u vodu 1973. u Beogradu izgrađeni su bazeni: Banjica, „25. maj”, u Košutnjaku... Za Fina kup 2002, Evropsko prvenstvo 2006, Ejof 2007. i Univerzijadu 2009. Beograd i Srbija su uložili znatna sredstva da se bazeni poprave od raznoraznih šteta pretrpljenih tokom sankcija i bombardovanja i oni su dobili potpuno novi sjaj. Posle ovog Evropskog prvenstva izgradićemo nacionalni trenažni centar. Ionako moramo da kupimo bazene za montažu u „Kombank areni”, pa bismo ih postavili na drugo mesto. To bi bio poklon Beograđanima od Evropskog prvenstva. Moraćemo da obezbedimo i znatna dodatna sredstva za to i maksimalno se angažujemo da tu ideju i ostvarimo.

Kakva je situacija u samom VSS?

U proteklom periodu nam je prevashodni zadatak bio da održimo sistem, jer i najmanje iskakanje iz njega bi nam veoma otežalo celokupan rad. Sport u Srbiji mora da izađe iz „sive zone” i to ne samo finansijske, nego i organizacione, jer ima mnogo ljudi koji sa strane utiču na njega. Uspeli smo da preko računa saveza prolaze sve društvene dotacije, od MOS-a, OKS-a, nacionalna priznanja... Zato bi nas svaka blokada našeg računa, svaki izgubljeni sudski spor umnogome onemogućili da normalno funkcionišemo.

Ali VSS ima finansijske teškoće...

Finansije su najveći problem ne samo VSS-a, nego i drugih sportskih saveza. Na putu smo da rešimo goruće pitanje, a to je generalni sponzor. To se veoma dugo i dobro priprema i ugovor je pred potpisivanjem. Generalno sponzorstvo, a i ostala, omogućiće mir u našoj organizaciji. Naša je želja da u atmosferi u kojoj će malo i tenzije da padnu da nastavimo da se pripremamo za značajna takmičenja koja nas očekuju, a to su ona na kojima može da se obezbedi učešće na Olimpijskim igrama u Riju: Svetska liga u Bergamu i Svetsko prvenstvo u Kazanju ove godine.

Šta je cilj u Riju 2016?

Od kada je Srbija samostalna naša reprezentacija nije osvojila samo zlatnu olimpijsku medalju. Cela organizacija, na čelu s predsednikom Krivokapićem i potpredsednikom Šoštarom, a obojica su olimpijski pobednici, ima ogromnu želju i motiv da osvoji olimpijsko zlato, jer ono ima trajnu vrednost. Ali, da preskočimo prvu prepreku, a to je da se kvalifikujemo na Olimpijske igre...

-------------------------------------------------------------

Nema ko da nas pobedi, osim nas samih...

Nedavno je prekinuta sednica Skupštine VSS, pošto je u toku zasedanja ostala bez kvoruma...

U situaciji kada posle velikih međunarodnih sportskih uspeha u 2014. i kada VSS posle dugo vremena funkcioniše sa svim svojim legalnim organima, posluje uspešno i na pragu je rešavanja ogromnih problema koji nas pritiskaju, neshvatljiv je odnos pojedinih prema organizaciji. Svojim neprimerenim aktivnostima, nečinjenjem, blokiraju i otežavaju rad i napore koji se čine kako bi se rešio problem dugovanja igračima i stručnom rukovodstvu i kako bi ovaj savez trebalo da izgleda. U trenutku rešavanja krucijalnog problema ovog saveza neko stavlja lični interes iznad interesa organizacije koja s pravom pretenduje na najviši plasman na Olimpijskim igrama. Zbog svega navedenog molim klubove i pojedince da ne mute vodu, nego da je zagreju i poštuju ugovorne obaveze s igračima i trenerima, da ne dozvole da se klubovi gase i posrću. Predsednik Krivokapić je u svom izveštaju lepo rekao: „Nema te ekipe na svetu, koja u ovom trenutku može da nas pobedi. Osim nas samih”.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.