Slobodnjak Kolarova za pobedu Srbije u Talinu

Izvor: B92, 29.Mar.2016, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slobodnjak Kolarova za pobedu Srbije u Talinu

Reprezentacija Srbije pobedila je selekciju Estonije u prijateljskom meču u Talinu – 1:0 (0:0).

Jedini pogodak, 50. i 88. reprezentacije sveta na stadionu 'Le Kok' pred 2.858 gledalaca, viđen je u 81. minutu – kada je Aleksandar Kolarov sjajno izveo slobodan udarac sa trideset metara i poslao loptu u gornji levi ugao gola domaćina.

'Orlovi' su tako prekinuli seriju od tri vezana poraza, zabeleživši prvi trijumf od duela sa Albanijom u Elbasanu oktobra prošle >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine.

Međutim, tim Radovana Ćurčića još jednom nije odigrao ni blizu nivoa koji je potreban za plasman na jedno od dva velika takmičenja, pogotovo u prvom poluvremenu, iako je imao inicijativu i više šuteva od rivala tokom susreta.

Ponovo ostaje nejasno, kao što je bio slučaj i u duelu sa Poljskom prošle srede, zašto su strelac Kolarov (odigrao ceo meč) i Nemanja Matić (zamenjen u 64. minutu) počeli susret i odigrali njegov veći deo – pošto zbog suspenzije nemaju pravo nastupa u prvim kolima narednih kvalifikacija.

Takođe, napad našeg tima još jednom je predvodio samo jedan napadač, a ovoga puta je to bio centarfor Njukasla Aleksandar Mitrović.

Meč u glavnom gradu Estonije bio je jubilaran za kapitena Branislava Ivanovića, koji se 85. nastupom u nacionalnom dresu izjednačio na trećem mestu večne liste sa legendarnim Draganom Džajićem.

Srbija je preuzela inicijativu i prva krenula sa napadima, ali su onim uglavom završavani nepreciznim ili nespretnim pokušajima, dok su Estonci od starta bili konkretni. Najpre je zapretio Jagar, kada je u desetom minutu ostao usamljen na ivici peterca, ali je njegov pokušaj glavom završio pored stative.

Usledio je odgovor Mitrovića na drugoj strani, a napadač Njukasl Junajteda šutirao je pravo u golmana domaćih Askalu. Nastavila je naša selekcija u tim trenucima da napada, doduše dosta jalovo, a ono što najviše svakako treba da brine su dve reakcije zadnje linije u samo pet minuta.

Prvo je u 27. minutu pest igrača izašlo je na šut Vasiljeva, a Aleksandar Kolarov ostao sam sa dvojicom protivniških igrača. Lopta je na kraju stigla do Zenjova, ali je ovoga puta on šutirao pravo u Vladimira Stojkovića sa deset metara. Tri minuta kasnije Mitrović je loše primio loptu posle dobrog prodora Filipa kostića, pa je čuvar mreže Estonaca uspeo da je uhvati na svega nekoliko metara od gola.

Do kraja poluvremena naša odbrana ostavila je još jednom igrača potpuno usamljenog na drugoj stativi, a ovoga puta desni bek Teniste pogađa Stojkovića iz poluvoleja. Drugi deo igre doneo nam je daleko konkretniju i ofanzivniju Srbiju, koja je nekako uspela da stigne do vođsta, a na kraju i trijumfa.

Golu Kolarova prethodio je pogodak Branislava Ivanovića koji je neopravdano poništen, iako je glavni arbitar pokazao na centar, pošto je pomoćnih 'video' da je Slobodan Rajković rukom spustio loptu do Ivanovića, a ovaj je to ustvari uradio stomakom.

Do starta borbi za Svetsko prvenstvo u Rusiji, Srbija će odigrati još jedan prijateljski susret – upravo sa domaćinom narednog Mundijala petog juna u Beogradu. Zvaničan put ka Rusiji naša selekcija započeće duelom sa Irskom petog septembra, takođe u glavnom gradu naše zemlje.

Kapiten Branislav Ivanović igra 85. meč za nacionalni tim, čime je ostavio Dragana Stojkovića Piksija usamljenog na petom mestu, dok on sada deli treću poziciju večne liste sa legendarnim Draganom Džajićem.

U uvodnih desetak minuta igre nije bilo uzbuđenja, iako je Srbija preuzela inicijativu od samog starta. Ipak, prvu šansu imali su domaći – kada je posle prekida i centaršuta Jager zamalo bio neprecizan, usamljen sa ivice peterca. Odgovor 'Orlova' usledio je četiri minuta kasnije, ali je Aleksandar Mitrović šutirao pravo u Askalu sa ivici šesnesterca.

Ponovo je naša selekcija imala jalovo ofanzivu, a nije dugo prošlo pre nego što smo videli novu dobru priliku za Estonce. Međutim, ono što više brine kod šanse u 27. minutu – u jednom prijateljskom meču – jeste reakcija naše odbrane. Šest igrača izašlo je na šut Vasiljeva, a Aleksandar Kolarov ostao sam sa dvojicom protivniških igrača. Lopta je stigla do Zenjova, ali je ovoga puta on šutirao pravo u našeg golmana sa deset metara.

Kao po šablonu, tri minuta kasnije videli smo prvu veliku šansu za Srbiju, pa za Estoniju. Najpre Filip Kostić je probio u kontri po levom boku i poslao idealan centaršut na drugu stativu do Mitrovića – koji prima loptu, a golman domaćina je kupi pre nego što je i pala na zemlju.

Možda i najbolju priliku u prvom delu igre propušta domaći tim već u 32. minutu, ponovo posle veoma lošeg postavljanja naše zadnje linije. Napadač Estonije Teniste ostao je sam na drugoj stativi i imao dobrano vremena da se namesti, ali je iz poluvoleja šutirao pravo u Stojkovića.

Do kraja poluvremena viđeno je još nekoliko poluprilika na obe strane, jedna intervencija našeg čuvara mreže glavom, kao i nova neodlučnost u završinici napadača Njukasl Junajteda.

Drugo poluvreme počelo je izmenom u našem timu, pošto se Radovan Ćurčić odlučio da na štoperskoj poziciji Nikolu Maksimovića zameni Uroš Spajić. Za razliku od prvih 45 minuta igre, Srbija je konkretno pretila u uvodnih deset minuta – Zoran Tošić i Luka Milivojević pokušali su sa distance, dok je novi udarac Mitrovića, glavom sa peterca, uhvatio Aksalu.

U 64. minutu nova 'logična' izmena, Darko Brašanac menja Nemanju Matića, a samo minut ranije naša reprezentacija uputila je i šest udarac na gol u drugom delu igre. Kostić je još jednom dobro prošao i poslao loptu po zemlji na peterac, ali udarac Mitrovića blokira iskusni Jager i šalje loptu u korner.

Nastavila je Srbija sa napadima, i dalje je prednjačio usamljeni Mitrović, međutim nije uspevao da pogodi okvir gola i ozbiljnije ugrozi mrežu domaćina. 'Orlovi' su napokon postigli gol u 74. minutu, ali je on neopravdano poništen.

Adem Ljajić je poslao loptu iz prekida na peterac, Slobodan Rajković je, posle gužve na ivici peterca, stomakom spustio loptu do Branislava Ivanovića, a kapiten Srbije poslao loptu kroz noge Aksalua. Naši su već uveliko proslavljali pogodak, pošto je glavni arbitar pokazao na centar, ali je pomoćnik sa desne strane 'video' da je defanzivac standarda igrao rukom.

Kao i protiv Poljske, poslednjih dvadesetak minuta meča odigrao je i Filip Đuričić, zamenivši Filipa Kostića. Srbija je nastavila da pojačava pritisak kako se duel bližio kraju, da bi u 81. minutu stigla do prednosti. Aleksandar Kolarov je najpre izborio faul na tridesetak metara od gola, a potom uzeo loptu i u svom stilu pogodio gornji levi ugao gola domaćina – 0:1.

Do kraja susreta nije bilo više prilika na obe strane, 'Orlovi' su čuvali posed i na kraju sačuvali prvu pobedu još od duela sa Albanijom oktobra prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.