Nije tačno da sam u sukobu s Ljajićem

Izvor: Politika, 07.Okt.2014, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nije tačno da sam u sukobu s Ljajićem

Kapiten fudbalske reprezentacije Branislav Ivanović pokušao da demantuje medije. – „Da se ja pitam, mnoge stvari ne bi izgledale ovako”

Juče, prvog dana okupljanja raspoloženje među igračima bilo je na najvišem nivou. Međutim, ovog puta centralna tema nije bila početak kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016, odnosno predstojeći mečevima sa Jermenijom i Albanijom, već sasvim neke druge, nefudbalske teme. Tako je kapiten Branislav Ivanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bio prinuđen da najviše govori o sukobu sa Ademom Ljajićem, nego o meču koji nas u subotu očekuje sa Jermenijom. Ivanović se naravno seća i „gorke pilule” u Jerevanu 2007. godine.

– Sećam se te utakmice, bili smo nadigrani u svim elementima igre. Svakako da nas ne očekuje lak zadatak – kaže kapiten Srbije.

U ovdađšnjoj javnosti mnogo se govorilo o vašem sukobu sa Ademom Ljajićem. Šta je zapravo istina?

– Pre svega moram da kažem da reprezentacija nije ničije vlasništvo. Posle utakmice sa Francuskom imali smo razgovor i to pred nekoliko ljudi. Nikakva tajna tu ne postoji. Nije bilo svađe, jednostavno razgovarali smo. Na kraju, zna se ko odlučuje o tome ko će biti pozvan u reprezentaciju, jedino je selektor merodavan.

Tvrdite da nije bilo svađe?

– Tvrdim. Da se ja pitam mnoge stvari ne bi izgledale ovako...

Činjenica je da kada se pogleda spisak igrača na koje Advokat računa za predstojeće utakmice da imamo sjajne fubalere. Ipak...

– Ne znam koliko smo sazreli. Činjenica je da ova generacija fudbalera ima potencijal, ali, ukoliko ne napredujemo neće biti dobro. Naš selektor je čovek sa ogromnim iskustvom. Često je direktan u komunikaciji. Ono što je očigleno, krasi ga neverovatna energija – rekao je Ivanović.

Povodom mogućeg dolaska navijača Albanije u Beograd kapiten je rekao:

– Fudbal se igra zbg navijača. U drugom slučaju ovaj sport ne bi imao nikakvog smisla. Međutim, ako se pogleda bezbedonosni aspekt, rizik je prevelik.

Na početku svakih priprema sve je isto... Znatiželjna grupa novinara koja uvek čezne za novim temama. Gotovo isti igrači – bez obzira na to što se selektori menjaju kao na traci – koji kad god se pojave u Staroj Pazovi užurbanim koracima, u svetskim modnim markama, glavom bez obzira beže od medija.

Često se divimo našim fudbalerima kada vidimo kako igraju za svoje klubove u inostranstvu. Ali, isto tako se zapitamo, zašto dobre partije ne pružaju i u dresu reprezentacije. Novi selektor Dik Advokat o kome igrači, za sada, imaju samo reči hvale, zna da je najteži posao u fudbalu kako stvoriti tim i igru. Ali bi takođe morao da zna da je ovde teško biti samostalan u trenerskom poslu, da je dosta „babica”, koje će čekati na prvoj krivini.

Hendikep Srbije bi mogao da bude ozbiljan ako se uzme u obzir da većina naših reprezentativaca, ili dobar deo njih, ne igra standardo u svojim klubovima. Jednog Matića nisu razumeli ovde, ali su zato njegove mogućnosti prepoznali u Portugaliji, posebno u Engleskoj.

Dragan Todorović

-----------------------------------------

Lep je osećaj vratiti se u reprezentaciju

„U fudbalu, kao i u životu, čovek ne treba da bude izričit”, kaže povratnik u nacionalni tim Danko Lazović„Danas sam ovde, posle skoro tri i po godine pauze. Zaista je lep osećaj i zbog toga sam srećan”, rekao je juče novinarima u Staroj Pazovi, povratnik u nacionalni tim Danko Lazović. Napadač Partizana se seća utakmice u Jerevanu pre sedam godina, ali, veruje da ova Srbija ima mnogo veći potencijal.

– U fudbalu i životu čovek ne treba da bude izričit. Odluku o povratku u reprezentaciju, doneo sam posle razgovora sa selektorom. Vraćam se u najbolji tim u 31. godini života, prošao sam sve selekcije i smatram da još uvek nisam rekao poslednju reč – priznao je Lazović.

Danko se seća i utakmice u Jerevanu 2007. godine, kada smo izgubili dragocene bodove (0:0) u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008.

– Davno je to bilo, ali dobro se sećam da su bili bolji. Sada pred početak novih kvalifikacija najvažniji je dobar start. Iskreno, očekujem maksimalan učinak u predstojeće dva meča.

O novom selektoru sa kojim je već sarađivao, centarfor Partizana rekao je:

– Dik Advokat je pre svega iskren čovek. Nema tajni, ponekad njegova reč ume i da zaboli. Jednostavno, Srbija je dobila cenjenu i poštovanu trenersku personu.

D. T.

-----------------------------------------

Nastasić: Dobro se slažem sa Mitrovićem

„Povreda kolena je prošlost, spremno dočekujem nove obaveze”, kaže naš reprezentativac

Selektor je posle utakmice sa Francuzima najviše kritika izrekao na račun odbrane. Posebno je bio nezadovoljan igrom štopera. Međutim, Advokat je odlučio da ponovo pozove Matiju Nastasića i Stefana Mitrovića, jer Srbija u ovom trenutku nema bolja rešenja u tom delu igre.

– Iskreno, prija mi  selektorov poziv – kaže Nastasić. – Mislim da sam sa Mitrovićem dobro odigrao protiv Francuza. Ali, tek nam predstoje velike obaveze. Moramo da popravimo mnoge stvari. Često gubimo koncentarciju na utakmici i to svakako nije dobro.

Ove sezone niste u prvom planu kod trenera Pelegrinija u Mančester sitiju. Zbog čega?

– Svaki trener ima pravo da bira. Mančester siti me nije registrovao sa mečeve Lige šampiona, u prvenstvu još uvek čekam šansu. Iskreno, povreda kolena me je u dobroj meri poremetila, udaljila od glavnog tima.

Posle detaljnih pregleda u Nemačkoj otklonjena je svaka dilema oko povrede kolena.

– Najveći prolem zadavala mi je hrskavica. Osećao sam veliki bol. Srećom, sada je sve u najboljem redu. Povreda je prošlost a ja sada mogu da se posvetim treinzima.

Bilo je reči i o eventualnoj pozajmici nekom drugom klub?

– Tačno je da sam imao nekoliko ponuda, ali, odlučio sam da ostanem u Mančester sitiju i čekam svoju šansu.

D. T.

objavljeno: 08.10.2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Počinje put ka Francuskoj

Izvor: Politika, 08.Okt.2014, 22:01

„Ozbiljno od starta”, kaže prvotimac nemačkog Frajburga Stefan Mitrović. – Maksimović: Tu sam ako zatreba ..Ako se uzmu u obzir neke istorijske činjenice, onda nas prekosutra u Jerevanu (18 č) ne očekuje baš lak zadatak u borbi za prve bodove u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Francuskoj...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.