Još samo jedna nepoznanica

Izvor: Piplmetar.rs, 22.Nov.2023, 03:30

Još samo jedna nepoznanica

U utorak uveče će zvanično biti „spuštena zavesa“ na kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.
Ostalo je da se odigraju još mečevi poslednjeg kola u grupama B, D i I, a jedina nepoznanica po pitanju plasmana na EURO je u grupi D, u kojoj se za drugo mesto bore Hrvatska i Vels.
Velšani su u ovaj novembarski „prozor“ ušli sa prednošću, oni su se pitali, od Hrvata nije zavisilo ništa, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << sve se promenilo u subotu uveče.
Vels je odigrao „samo“ 1:1 u Jerevanu protiv Jermenije, Hrvati su slavili sa 2:0 protiv Letonije u Rigi, pa se sada pita zvanično treća reprezentacija sveta.
Hrvatska večeras dočekuje Jermeniju na Maksimiru i ukoliko opravda ulogu apsolutnog favorita i osvoji sva tri boda, igraće na Evropskom prvenstvu i izbeći će dramu martovskog baraža Lige nacija.
Ukoliko Jermenija napravi senzaciju i ostane neporažena u Zagrebu, onda se ponovo otvara šansa za Velšane, koji bi u tom slučaju pobedom nad Turskom u Kardifu izbili na drugo mesto.
Turci su se još u oktobru plasirali na EURO, ali neće biti bez motiva u Kardifu, jer im treba makar jedan bod da i matematički obezbede prvo mesto u grupi, koje donosi povlastice na žrebu za završni turnir. Turska je u subotu pobedila Nemačku u Berlinu sa 3:2 u „atomskoj“ prijateljskoj utakmici i puna samopouzdanja stiže u Vels.
Dakle, najrealnije je ovde da odu Turska i Hrvatska, a da Vels igra martovski baraž, koji je obezbedio u Ligi nacija.

Grupa I je rešena u smislu toga ko ide u Nemačku, ali večeras ćemo gledati direktnu borbu za prvo mesto u grupi, što uopšte nije mala stvar.
Rumunija i Švajcarska će u Bukureštu odlučiti o tome, a prilično je iznenađujuće da su Rumuni ti kojima je potreban jedan bod pred svojom publikom.
Švajcarci su bili apsolutni favorit ove grupe, bilo je nemoguće da se ne plasiraju na EURO, ali oni su odigrali jako loše kvalifikacije. Kada u konkurenciji Rumunije, Izraela, takozvanog Kosova, Belorusije i Andore imate četiri pobede i čak pet remija nakon devet kola, jasno je da nešto ne štima, pa će selektor Murat Jakin imati puno posla u pripremi turnira u Nemačkoj.
Njegova selekcija je kvalitetnija od Rumunije, igraće na pobedu i očekujte da će „sajdžije“ ipak naći put do trijumfa i željene prve pozicije.

Izrael je u ovoj grupi prokockao istorijsku šansu, ali će on imati „popravni“ za prvi odlazak na EP, preko baraža Lige nacija u martu.
U grupi B je baš sve poznato i poslednje kolo igraće se za prestiž.
Francuska je sigurno prva sa svih sedam pobeda, a po stopostotan učinak odlazi u Atinu, nakon istorijske pobede protiv Girbaltara u subotu uveče rezultatom 14:0.
Holanđani su obezbedili drugo mesto i očekuje se da i oni pobednički završe ovaj ciklus i zadaju još jedan odarac nokautiranom Gibraltaru.
Grci će u martu imati šansu da odu na EURO, preko baraža divizije C Lige nacija.


Opširnije
Izvor: Sportske NET

Nastavak na Piplmetar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.