Hrvati se sada KAJU: Napuštanje postolja bila je GREŠKA

Izvor: Mondo, 02.Jul.2019, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati se sada KAJU: Napuštanje postolja bila je GREŠKA

Na Evropskom prvenstvu 1995. godine u Atini, hrvatska košarka osvojila je poslednju medalju na velikim takmičenjima. A te godine su sišli sa postolja da ne bi gledali reprezentaciju Jugoslavije sa zlatom...

Evropsko prvenstvo u Atini 1995. godine i epsko finale tadašnje SR Jugoslavije i Litvanije. Šarunas Marčuljonis je odigrao >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << utakmicu života, ali mu je slavu "oteo" fenomenalni Aleksandar Đorđević koji je odigrao spektakularan meč.

Predrag Danilović je zakucao preko Arvidasa Sabonisa, a Litvanci su, u jednom trenutku, nezadovoljni suđenjem, zapretili da će napustiti parket. Ipak, posle ubeđivanja, nastavili su da igraju i izgubili. Prvak Evrope postala je SR Jugoslavija, a na ulicama gradova u Srbiji i Crnoj Gori neopisivo slavlje...

Uručivanje medalja bila je posebna epizoda.

Hrvati su u borbi za treće mesto dobili domaćina Grčku, i izašli su da prime bronzane medalje. Ali, pre nego što je reprezentativcima SR Jugoslavije uručeno zlato, Hrvati su pognutih glava, silazili sa postolja, ne želeći da slušaju himnu "Hej, Sloveniji", koja je koju godinu ranije bila i njihova.

Nikada se više nisu vratili na postolje ni na jednom velikom takmičenju.

PODSETITE SE TIH DETALJA (napuštanje postolja u 6:54)



Izvor: YouTube/Basketball VHS archives

Navodno je tog 2. jula 1995. godine u hrvatsku svlačionicu ušao i Šarunas Marčuljonis, rekavši da će i oni otići sa postolja, ali ne zbog rata u Hrvatskoj, već zato što su pokradeni. Ali, Marčuljonis je ostao na postolju, kao i cela litvanska reprezentacija.

Decenijama kasnije, selektor hrvatske košarkaške reprezentacije Aco Petrović, prisetio se tog turnira i detalja kada su Hrvati sišli sa postolja.

"Đorđevićeve trojke i Toliverovo suđenje odredili su tok finalne utakmice. I dok se još igrala ta finalna utakmica trajala je neka 'tiha diplomatija' između rukovodstva hrvatske košarkaške reprezentacije, prvenstveno direktora reprezentacije Mirka Novosela i kabineta predsednika Hrvatske. Na toj je liniji praktično je i doneta odluka da se izađe na dodelu medalja, primi bronza i onda napusti dvorana", rekao je Petrović, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

Na konstataciju da je taj gest negativno odjeknuo širom Evrope, Aco Petrović odgovara:

"Da, ali to uvek treba gledati u kontekstu vremena. Danas, 2019. godine je jasno da je to bila ogromna grešška i pogrešna procena. Ali, 1995. još je besneo rat i sa te tačke gledišta taj je čin bio sasvim normalan".

To je bila poslednja medalja Hrvatske na velikim košarkaškim takmičenjima.

"Da, nažalost, tako je ispalo", kaže Petrović.

Mirko Novosel, međutim, ima drugačiju verziju priče o odlasku sa podijuma od tadašnjeg selektora Ace Petrovića.

"Nije to niko naredio, bila je to spontana odluka igrača, kao određeni revolt za suđenje u finalu američkog sudije. Nismo to planirali. Nema tu šta mnogo vciše da se priča...", kaže Novosel.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.