Ðelić: Dobijamo status, ali ne i datum pregovora

Izvor: S media, 03.Okt.2011, 16:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ðelić: Dobijamo status, ali ne i datum pregovora

Verujem da će Evropska komisija preporučiti status kandidata za Srbiju, rekao potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić. On, međutim, smatra da je zbog političke i bezbednosne situacije na severu Kosova malo verovatno da ćemo dobiti i datum pregovora.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Ðelić rekao je danas kako veruje da će EK preporučiti status kandidata za Srbiju. On je, takođe, ocenio da je zbog političke i bezbednosne situacije na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosova malo verovatno da će EK preporučiti i datum pregovora.



- Sledećih nekoliko godina biće godine izazova za Srbiju na putu evrointegracija i moramo odgovoriti isključivo odgovornom politikom - ukazao je potpredsednik Vlade.

Srbija je, naglašava Ðelić, u potpunosti ispoštovala plan, ali i dalje je veliki posao pred nama.

On je danas upozorio da je zbog poslednjih dešavanja na severu Kosova podrška građana Srbije evrointegraciji na najnižoj tački od 5. oktobra 2000. godine.

- Ta podrška pala je na 46 odsto i treba očekivati dalji pad, jer će sledeće ankete imati u sebi i efekat poslednjih događaja, naročito pucnjave i ubistava - rekao je Ðelić na 11. Ekonomskom samitu Srbije koji se danas održava u hotelu "Hajat" u Beogradu.

Po njegovim rečima, to je upozorenje pre svega našim evropskim partnerima da, ukoliko žele proevropsku politiku u Srbiju, mora da postoji i proevropska agenda.

- Oni koji u proteklih nekoliko meseci iz samo njima poznatih razloga jednostranim i ponekad nasilnim potezima pokušavaju da promene situaciju na terenu, oni i samo oni snose odgovornost za povećanje evroskepticizma u našoj zemlji - naglasio je Ðelić.

Po njemu, to ne znači da Srbija treba da odustane od evrointegracija, a poslednji događaji su pokazali da Srbija neće odustati od svojih interesa ako je to uslov za EU:

- To što je jedan mali broj uticajnih zemalja odlučio da iskoristi ovaj delikatni moment da promeni stvarnost na terenu, ne treba da nas obeshrabri već treba da nastavimo da sprovodimo razumnu politiku koja nije bez saveznika.

Dežer: Srbija napredovala, problema još ima

Austrija: Srbija zaslužuje status kandidata

Godišnji izveštaj o Srbiji povoljan

Prema njegovim rečima, “nemali broj ambasadora” zemalja EU preneo mu je da nemaju ništa s događajima na severu Kosova već da je to odluka “jednog malog broja zemalja”, a to nije Evropa kakvoj težimo.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Pala podrška građana priključenju EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2011

Podrška građana Srbije evrointegracija sada je na najnižoj tački od 5. oktobra 2000. godine i iznosi 46 odsto.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.