Zeri: Sever klizi prema međunarodnoj upravi

Izvor: S media, 20.Sep.2011, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeri: Sever klizi prema međunarodnoj upravi

U međunarodnim krugovima razmišlja se da se sever Kosova stavi pod privremenu međunarodnu upravu. Raspoloženje zapada je da ovu privremenu upravu vodi EU, dok srpski zvaničnici favorizuju ulogu SB UN, piše list “Zeri”

Prištinski list “Zeri” prenosi danas da se u međunarodnim krugovima razmišlja o opciji da se sever Kosova stavi pod privremenu međunarodnu upravu, da bi se trenutno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << izbegli nasilje i sukobi.

Međunarodni izvori u Prištini su naveli da je u trenutnim okolnostima gotovo nemoguće da se govori o brzom rešenju za sever.

Zbog toga, da bi se izbeglo nasilje, napetost i eskalacija sukoba, po njima se u međunarodnim krugovima sada ozbiljno postavlja pitanje stavljanja severa pod međunarodnu privremenu - prelaznu upravu.

Kaže se da je raspoloženje zapadne politike da ovu privremenu upravu vodi EU, dok srpski zvaničnici favorizuju ulogu SB UN.

List podseća da je pre početka pregovora o statusu Kosova Kontakt grupa odredila principe na osnovu kojih će status biti rešen.

Euleks: Prelazi tehnički otvoreni, problem barikade

Počeo izvoz u centralnu Srbiju

Kosovo: Kfor uklonio bodljikavu žicu na Brnjaku(VIDEO)

Jedan od principa je i nedeljenje Kosova i nepromenljivost njegovih granica.

Akcijom od 16. septembra na prelazima 1 i 31 na severu Kosova , ocenjuje list, kao da je upućena jasna poruku Srbiji da neće dobiti taj deo.

“Ali, istovremeno je i faktičko stanje na terenu sa blokadama i barikadama i predaja stanja u ruke paralelnim strukturama, uputilo izgleda istu poruku i zvaničnoj Prištini, da nemenjanje granica ne znači da joj se otvara prostor za nove akcije na severu”, navodi list.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.