Zemlje članice EU same odlučuju o GMO

Izvor: RTS, 21.Avg.2015, 21:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zemlje članice EU same odlučuju o GMO"

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković je tokom radne posete Sloveniji, učestvovala na ministarskoj konferenciji "Kako očuvati poljoprivredu u Evropi bez GMO" u Ptuju, saopštilo je resorno ministarstvo.
"Glavna tema konferencije je Deklaracija koju je nedavno usvojila Evropska komisija, a koja pruža mogućnost zemljama članicama EU da se same izjasne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o tome da li dozvoljavaju ili su ipak za to da se zabrani ili delimično ograniči proizvodnja genetski modifikovanih organizama", izjavila je Bogosavljević Bošković, preneo je Tanjug.

Podsetila je da je do sada u EU važilo pravilo da je dozvoljena proizvodnja genetski modifikovanih organizama za pojedine kulture.
"Kako su pojedine zemlje uočile izvesnu opasnost od širenja GMO kultura u poljoprivredi, uspele su da se dogovore i da Evropska komisija promeni svoj stav i usvoji deklaraciju koja pruža mogućnost svakoj zemlji članici EU, da u skladu sa svojim interesima dozvoli ili ograniči ovu proizvodnju ili je u potpunosti zabrani", rekla je Bogosavljević Bošković
Ministarka je objasnila da je reč o Direktivi 412, koja je doneta početkom godine i koja je sada u postupku primene, odnosno u postupku je njena ugradnja u zakonske okvire, o čemu se i govorilo na današnjoj konferenciji.
Ona je istakla da Srbija ima odlične predispozicije za razvoj organske proizvodnje i proizvodnje proizvoda sa oznakama imena porekla ili oznakama geografskog porekla, podsetivši da je u Srbiji važeći Zakon koji zabranjuje i proizvodnju i promet genetski modifikovanih organizama.
Učesnicima su se na ministarskoj konferenciji obratili ministar poljoprivrede Slovenije Dejan Židan, Mađarske Ištvan Nađ i predsedavajući Saveta EU za poljoprivredu i ribarstvo Fernand Etgen.
Ministarka Bogosavljević Bošković će sutra prisustvovati svečanom otvaranju 53. Međunarodnog sajma poljoprivrede i hrane "AGRA" u Sloveniji (Gornja Radgona), gde će nakon organizovanog obilaska Sajma, posetiti štandove srpskih kompanija, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.