Želimo u EU ali i prijateljstvo sa Rusijom

Izvor: Vesti-online.com, 29.Mar.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Želimo u EU ali i prijateljstvo sa Rusijom"

Premijer Ivica Dačić izjavio je da su nacionalni i državni prioriteti Srbije i put ka Evropskoj uniji i negovanje dobrih odnosa sa tradicionalnim prijateljima koji pomažu Srbiji u zaštiti svojih nacionalnih interesa i da stav o Ukrajini treba da sadrži te dve osnovne pretpostavke. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

Srbija nije član EU, već se u nalazi u procesu pridruživanja. To znači da ne postoji obaveza da išta prihvatimo

 

"Želimo da nastavimo put ka EU a to znači da postoji obaveza usaglašavanja i pridruživanja stavovima EU kada je reč o zajedničkoj spoljnoj, odbrambenoj i bezbednosnoj politici. Sa druge strane, to znači da Srbija ne može da ugrozi svoje nacionalne i državne interese već mora i dalje da razvija prijateljske odnose sa zemljama koje je podržavaju kada je u pitanju Koosovo i Metohija u Ujedinjenim nacijama", rekao je Dačić na pitanje da li Srbija može da ostane neutralna kada je u pitanju kriza u Ukrajini.

 

Dačić je istakao da je Pandorina kutija otvorena kada je proglašena i priznata nezavisnost Kosova i Metohije.

 

"Mislim da su potpuno pogrešne komparacije koje su pravljene vezane za Krim i Kosovo, u smislu opravdavanja nezavisnosti Kosova. One su plod jedne takve nepravedne politike međunarodne zajednice prema Srbiji. Međunarodna zajednica je nanela nepravdu  prema Srbiju i nemoj sada da traži način kako da to obrazloži, a da u isto vreme to pravo ne prizna Rusiji", rekao je Dačić i dodao da Srbija neće naneti štetu državnim i nacionalnim interesima, odnosno poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta i odnosu sa Rusijom.

 

Mere Rusije ako Srbija prihvati sankcije

On je podsetio da Srbija nije član EU, već se u nalazi u procesu pridruživanja.

"To znači da ne postoji obaveza da mi to sve moramo da prihvatimo, već postoji potreba za usaglašavanjem te politike i mi ćemo o tome razgovarati u narednim danima u Briselu. Podsetiću, u prošloj godini Srbija se od 32 zajednički utvrđena stava EU, pridružila u 29. To je veoma visok nivo našeg usaglašavanja", istakao je Dačić.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Dačić: Želimo u EU ali i prijateljstvo sa Rusijom

Izvor: Politika, 29.Mar.2014

JAGODINA –Premijer Ivica Dačić izjavio je danas da su nacionalni i državni prioriteti Srbije i put ka Evropskoj uniji i negovanje dobrih odnosa sa tradicionalnim prijateljima koji pomažu Srbiji u zaštiti svojih nacionalnih interesa i da stav o Ukrajini treba da sadrži te dve osnovne pretpostavke...„Želimo...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.