Zaštita građana najbitniji

Izvor: RTS, 07.Mar.2012, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštita građana najbitniji

Usvajanje Izmena i dopuna Zakona o zaštitniku građana u ovom trenutku možda najbitnijim, iѕjavio poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

U skupštinskoj proceduri nalazi se još jedan broj zakona čije bi usvajanje bilo vrlo korisno, kako sa stanovišta ostvarivanja prioriteta u okviru procesa približavanja EU, tako i sa stanovišta unapređenja i zaštite prava građana, istakao je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o ličnosti, Rodoljub Šabić.

Šabić je istakao da bi bilo vrlo štetno ako Skupština Srbija pre konstituisanja novog saziva ne donese neke ranije pripremljene zakone važne za zaštitu prava građana.

Nov zakon o opštem upravnom postupku predstavljao bi značajan doprinos kvalitetnijem radu velikog broja organa vlasti i efikasnijem ostvarivanju prava građana u postupcima pred tim organima.

Taj zakon Evropska komisija, u okviru procesa približavanja Srbije EU, svrstava u sam vrh liste prioriteta, podsetio je Šabić i podvukao da je taj zakon dugo pripreman i da je prošao ozbiljnu javnu raspravu.

Usvajanje dopuna Zakona o vanparničnom postupku omogućilo bi rešavanje višegodišnjeg problema "pravno nevidljivih lica" i značajnom broju sugrađana dalo šansu da se oslobode brojnih problema u vezi sa sticanjem isprava o činjenicama identiteta, rekao je Šabić.

Poslaničke grupe bi mogle da usvoje zakone koji po sadržini "objektivno ne bi smeli biti sporni sa stanovišta vrednosnog sistema ni vlasti ni opozicije, a čije usvajanje bi, sa stanovišta prava građana, moglo biti veoma korisno", naveo je Šabić.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.