Zahtev Srba Briselu da uvede sankcije Prištini

Izvor: RTS, 18.Dec.2018, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev Srba Briselu da uvede sankcije Prištini

U Kosovskoj Mitrovici je više hiljada ljudi mirno protestovalo ispred kancelarija Evropske unije i Euleksa zbog jednostranih poteza Prištine, kojima se ugrožava život i opstanak Srba na Kosovu i Metohiji. Na protestu je od Brisela zatraženo da bez odlaganja uvede političke i ekonomske sankcije prema vlastima u Prištini, do okončanja kršenja Cefta sporazuma. Pročitano je ukupno pet zahteva koje su Srbi uputili >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << međunarodnoj zajednici.
U Kosovskoj Mitrovici održan je još jedan miran protest, na kojem je direktor KBC "Kosovska Mitrovica" Milan Ivanović istakao da su takse koje je uvela Priština, hapšenje Srba pod lažnom optužbom i formiranje kosovske vojske – u funkciji zastrašivanja Srba i stvaranja "velike Albanije".

Ivanović je, na protestu ispred kancelarije EU i Euleksa, pročitao i zahteve Srba međunarodnoj zajednici, od koje se traži da se bez odlaganja uvedu političke i ekonomske sankcije prema vlastima u Prištini, do okončanja kršenja Cefta sporazuma.
Srbi traže i čvrste garancije da specijalne policijske jedinice i KBS neće dolaziti na sever, jer je to, ističu, jedini način da se izbegne eskalacija sukoba.
Takođe, poručeno je i da se politički predstavnici Srba neće vratiti u prištinske institucije do ukidanja tarifa.
Ivanović je poručio da je Srbija uz svoje građane na KiM.
"Situacija je ozbiljna i teška, ali svi smo ovde zajedno da poručimo da nećemo posustati i nećemo otići sa svojih ognjišta. Naša država je uz nas i neće dozvoliti etničko čišćenje i nasilje nad Srbima", poručio je Ivanović.
Pozvao je Srbiju da uzvrati recipročnim merama. 
"A državi poručujemo da razmisli o reciprocitetu, da vratimo radar na Kopaoniku, da ojačamo ustanove i institucije civilne zaštite, da obezbedimo komunikacije, pre svega, u zonama Jarinja i Brnjaka...", rekao je Ivanović. 
U proglasu je pozdravljena odluka predsednika Aleksandra Vučića da se dijalog nastavi tek po ukidanju diskriminatorskih taksi i drugih necarinskih mera donetih protiv srpskog naroda.
"Posebno pozdravljamo zvanično saopšten stav da će Srbija zaštititi srpski narod na severu KiM u slučaju bilo kakvog ugrožavanja naše bezbednosti, koja je dubinski dovedena u pitanje formiranjem albanske tzv. 'vojske Kosova'", poručeno je sa skupa u Kosovskoj Mitrovici.
"Srbi nikada neće postati roblje" 
Okupljenima se obratio i potpredsednik Srpske liste Igor Simić, koji je poručio da Srbi već četvrtu nedelju kroz mirne proteste poručuju da se ne mire sa planom Prištine da ih na tom prostoru više nema, ali i da nikad neće postati roblje.
"Upućivali smo poruke Prištini, međunarodnoj zajednici, ali danas se obraćam vama da budemo jedinstveni", rekao je Simić.
Dodaje da Srbija neće odustati od mirne demokratske borbe za interese srpskog naroda.
"I 1999. godine u junu na Ibraskom mostu kada ste odlučili da ostanete, bilo je onih koji su se pitali da li je vredno. Vi ste ostali ovde da branite sebe, Srbiju i budućnost svoje dece. Nemojte biti skromni, zahvaljujući svakome od vas i predsedniku Vučiću smo imali priliku da sinoć svetu kažemo da nećemo odustati od mirne demokratske borbe za interese srpskog naroda na ovim prostorima i da se ne mirimo sa planom Prištine da nas ovde nema", rekao je Simić.
Dodaje da je "svaka zastava na prozorima domova, lokala, da je svako dete, student, čovek na radnom mestu, svaki privrednik koji se bori da ne dođe do humanitarne katastrofe – protest protiv plana Prištine da nas ovde nema".
I to što još nema humanitarne katastrofe na Kosovu i Metohiji, rekao je Simić, nije zato što su se Priština i Brisel smilovali, već zato što i pored zabrana, sa njiva, voćnjaka, livada i šuma, iz Zubinog Potoka i Leposavića, sa naše zemlje, još stiže dovoljno hrane.
Zahvalio se studentima u Kosovskoj Mitrovici i poručio roditeljima da ne brinu, jer su tu sa drugom decom koja brane ono što su im preci ostavili.
Pozvao je okupljene da aplauzom pruže podršku sugrađanima koji su, kako je rekao, bez osnova optuženi za ubistvo Olivera Ivanovića, kao i njihovim porodicama koje hrabro stoje i bore se za istinu.
"Neka oni budu primer, a mi im poručujemo – niste sami", rekao je Simić.
Posle protestnog skupa organizovana je protestna šetnja do Trga kneza Lazara, a već sutra, novim studentskim performansima, mirni protesti u Kosovskoj Mitrovici će biti nastavljeni.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest Srba na Kosovu: Uvedite sankcije Prištini!

Izvor: Mondo, 18.Dec.2018

Srbi sa Kosova i Metohije zatražili su danas od Brisela da bez odlaganja uvede političke i ekonomske sankcije prema vlastima u Prištini, do okončanja kršenja CEFTA sporazuma...Foto: Tanjug/Filip Krainčanić..Oni su taj, i još nekoliko zahteva izneli na današnjem protestu u Kosovskoj Mitrovici...Takođe,...

Nastavak na Mondo...

Đurić sa Šibom: Priština zatvorila vrata dijalogu

Izvor: RTS, 18.Dec.2018

U razgovoru sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je zabrinutost zbog nastavka procesa destabilizacije regiona, usled niza jednostranih, provokativnih poteza Prištine. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.