Zabrana ne utiče na EU, ali...

Izvor: B92, 02.Okt.2011, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Zabrana ne utiče na EU, ali..."

Beograd -- Zabrana Parade ponosa u Beogradu bi se mogla odrazitui na dalje evrointegracije Srbije ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

"Ne znam da li će otkazivanje Parade ponosa uticati na preporuke Evropske komisije za Srbiju, ali hoće na države članice Unije i njihove Vlade u odlučivanju da prihvate preporuke Evropske komisije, koje nemaju efekta ako ih ne usvoje sve zemlje EU", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Kacin.

Kacin je u Beogradu na konferenciji za novinare organizatora Parade ponosa rekao da će i dalje podržavati Srbiju na evropskom putu i tražiti status kandidata za članstvo u EU, kao i datum za početak pregovora o članstvu, ali da država mora da ostvari napredak u prihvatanju svih evropskih standarda.

Organizatori Parade ponosa organizovali su danas konferenciju za štampu pod nazivom "Parada u četiri zida" na kojoj je kritikovana odluka policije da se zabrane svi visoko rizični skupovi tokom vikenda, pa i Parada ponosa.

"Srbija ne treba ništa da radi za nas, mi smo već u EU. Probajte nešto da napravite za sebe, jer će od toga imati koristi i svi susedi Srbije. To je šansa za tabilnost i poruka investitorima da je Srbija bezbedna za ulaganje", rekao je Kacin.

Kacin je naveo da ga je najviše iznenadila vest da je zbog Parade ponosa zasedao Savet za nacionalnu bezbednost i dodao da ne može da zamisli nijednu državu u Evropi koja bi zbog takve manifestacije sazvala to telo.

On je organizatorima Parade ponosa preneo izraze solidarnosti i podrške LGBT grupe u Evropskom parlamentu i čestitao im na upornosti, ocenivši da nastojanje da se organizuje ta manifestacija otvara prostor toleranciji i međusobnom poštovanju.

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da je Vlada Srbije zabranom skupova, uključujući i Paradu ponosa, pokazala da je goloruka i da nema način da osigura one koji štite jedno ustavno pravo.

Komentarišući izjave zvaničnika da policija ima saznanja da su pripremani napadi na učesnike Parade ponosa, ambasade, pa i na policiju, Dimitrijević je rekao da su to ozbiljna krivična dela i da je kažnjiva čak i njihova priprema.

"Očekujemo da se to istraži, jer je policija dužna da to dalje ispita ako zna da se takvi napadi pripremaju", rekao je Dimitrijević i konstatovao da je Parada ponosa zabranjena "zauvek", jer će se svaki put javiti oni koji su protiv te manifestacije i čiji su skupovi samo odloženi.

Glumica Mirjana Karanović uputila je vlastima u Srbiji ironičan poziv da popišu i označe sve "pedere i lezbejke i da ih za njihovo dobro zatvore u četiri zida", a da im omoguće da na ulicu izlaze ukoliko baš moraju, jedino uz pratnju.

Ona je podsetila na parolu "Beograd je svet" korišćenu tokom demonstracija Beograđana koji su zahtevali demokratske promene u Srbiji 90-tih, i u znak protesta zbog zabrane Parade ponosa simbolično se izjasnila kao "vanzemaljac".

Profesorka Srbijanka Turajlić rekla je da Parada ponosa nije otkazana zato što je država nemoćna pred huliganima, već zato što neće da im se zamera jer su joj potrebni za neke "aktivnosti".

Ona je kritikovala zvaničnike Srbije zbog nesposobnosti da uvide potrebu za unutrašnjim promenama da bi Srbija bila bolje i naprednije društvo, a ne zato što to od nje zahteva EU.

Konferenciji za novinare organizatora Parade ponosa prisustvovali su predstavnici nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava u Srbiji, kao i pojedinci koji podržavaju pravo na slobodu izražavanja u Srbiji.

Tokom tog skupa, ispred zgrade na Terazijama u kojoj se nalazi Medija centar bile su raspoređene jake policijske snage, a policija u uniformi i civilu u većem broju raspoređena je i na drugim mestima u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

KACIN: ZABRANA PARADE PONOSA POLITIČKA ODLUKA

Izvor: Kurir, 02.Okt.2011

BEOGRAD - Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je da je zabrana Parade ponosa politička odluka vlasti u Srbiji koja će se odraziti na stavove država članica Evropske unije i njihovo prihvatanje preporuka Evropske komisije za Srbiju..."Ne znam da li će otkazivanje Parade...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.