Za Perkovićem ponovo raspisana poternica

Izvor: Mondo, 26.Jun.2013, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Perkovićem ponovo raspisana poternica

Nemački Savezni biro za borbu protiv kriminala ponovo je objavio poternicu za bivšim visokim funkcionerom jugoslovenske tajne službe Josipom Perkovićem, zbog umešanosti u ubistvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Nemačke vlasti su još pre nekoliko godina raspisale poternicu za Perkovićem, ali ona u poslednje vreme nije bila na zvaničnim stranicama nemačkog Saveznog biroa.

Poternica je danas ponovo objavljena, javila je agencija Hina.

Hrvatski >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << mediji objavili su ranije danas da je nemačka kancelarka otkazala dolazak u Zagreb 30. juna na proslavu povodom ulaska Hrvatske u EU, kao i da nema sumnje da je razlog tome upravo pokušaj Hrvatske da u poslednjem trenutku izmenom Zakona o saradnji sa državama članicama EU po pravnim pitanjima, što bi Perkovića poštedelo izručenja.

Inače, na poternici stoji da se Perković traži u vezi ubistva Stjepana Đurekovića 28. jula 1983. u Volfratšausenu.

Navodi se i da je Perković, koji se služi i imenom Tomo Novaković, "uz njegove službene delatnosti u bivšoj SDS SRH (Služba državne bezbednosti Socijalističke Republike Hrvatske)" radio i "u tajnoj službi Saveza komunista Jugoslavije".

Navedene su, takođe, tri adrese na kojima bi se Perković mogao nalaziti, od kojih su dve u Zagrebu i jedna u Novom Vinodolskom. Za informacije koje mogu dovesti do Perkovićevog hapšenja i izručenja Nemačkoj raspisana je nagrada od 12.000 evra.

Viši zemaljski sud u Minhenu osudio je 2008. Krunoslava Pratesa na doživotni zatvor zbog učestvovanja u ubistvu Djureković.

U presudi Pratesu stoji da je organizator ubistva bio Perković i da je Hrvatska odbila da sarađuje s nemačkim vlastima u rasvetljavanju tog slučaja.

Nemački mediji su nedavno objavili da će Nemačka u okviru Evropskog naloga za hapšenje, koji na snagu stupa danom pristupa Hrvatske EU-u 1. jula, predati Hrvatskoj zahtev za izručenje Perkovića.

Istovremeno, u hrvatskom Saboru je u toku procedura izmene zakona, kojom bi se onemogućila primena evropskog naloga za hapšenje za zločine počinjene pre avgusta 2002. godine, što bi se odnosilo i na Perkovićev slučaj.

Visoki hrvatski zvaničnici su u međuvremenu izjaviljivali da ta zakonska inicijativa nije povezana sa "slučajem Perković".

(Tanjug, foto: screenshot,YouTube)

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

"Crkva i HDZ štite zločince već 20 godina"

Izvor: Vesti-online.com, 26.Jun.2013

Hrvatski premijer Zoran Milanović optužio je danas Katoličku crkvu u Hrvatskoj i HDZ da su proteklih 20 godina štitili zločince...Zoran Milanović.. ..Milanović je odbacio kritike crkve i HDZ-a da hrvatska Vlada "štiti zločine", jer je predložila Zakon o saradnji u krivičnim stvarima sa članicama...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.