Za Evropom kaskamo pola veka

Izvor: Vesti-online.com, 05.Jan.2018, 01:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za Evropom kaskamo pola veka

Tek što su uminuli utisci od novogodišnjih vatrometa i konfeta, koncerata i čestitki, građane Srbije su već sustigle sumorne procene privrednog rasta i minimalnih šansi države da u dogledno vreme postane članica EU.

Crne prognoze su tim uverljivije, jer dolaze od respektabilnih institucija i poznavalaca stanja domaće privrede. Šef Kancelarije Svetske banke za Srbiju Stiven Ndegva upozorio je da bi tempom >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << privrednog rasta od tri odsto godišnje Srbija tek za pola veka mogla da dostigne evropski standard!

Poruka je još sumornija ako se zna da rast Bruto društvenog proizvoda (BDP) u upravo okončanoj 2017. godini nije ni dosegao tri procenta o kojima govori zvaničnik SB za Srbiju. Tek sa rastom BDP-a od pet procenata na godišnjem nivou Srbija će uspeti da za 15 godina stigne Evropu, a njeni građani osete bolji život, procenjuju u SB.

- Mi stopu rasta od pet odsto imamo za poslednjih šest godina, kumulativno! Tim tempom da svi ugase sve mašine, ne možemo da ih stignemo za 500 godina - figurativno je istakao tu drastičnu razliku između srpske privrede i privreda država zapadne Evrope Milan Ćulibrk, ekonomski novinar i urednik NIN-a.

Poredeći Srbiju sa Nemačkom, Ćulibrk je predočio to strahovito zaostajanje. Kako objašnjava za "Vesti", u periodu od 2012. do 2017. Nemačka je imala ukupno veći privredni rast nego Srbija, a pritom startne pozicije nacionalnih privreda obe države nisu ni za poređenje, odnosno Nemačka ima neuporedivo veću osnovicu. Njen BDP je nominalno iznosio 3.000 milijardi evra!

- Nemci su imali rast BDP-a od dva odsto, a mi svega 1,9 - ističe Ćulibrk.

Kakve bi rezove država trebalo da preduzme da dođe do boljitka koji bi se odrazio i na standard građana i održivu perspektivu domaće privrede?

Milan Ćulibrk je uveren i da će na početku naredne godine u Srbiji opet političari na vlasti obećavati prosečnu platu od 500 evra do kraja te godine.

- Ne mogu plate da rastu za 25 odsto, ako je privredni rast dva do tri procenta - kaže on.

Podsetio je da je bivši premijer Vučić još u aprilu 2016. najavljivao da će se prosečna plata u Srbiji približiti sumi od 500 evra već krajem 2017, dok je prosečna zarada u zemlji u prvih 11 meseci iznosila tek oko 390 evra.

Ndgeva kaže da bi trebalo inicirati razvoj privatnog sektora, prodati državne firme kojih je u Srbiji oko 600, brojka koja je prevelika za bilo koju zemlju. U tome Srbija uveliko kasni i zato će SB insistirati na ubrzanju reformi.

- Pre svega u poreskoj politici, privatizacija javnih preduzeća, u privlačenju stranih investicija, što brži rast privrede od najmanje pet odsto BDP-a - kaže za "Blic" ovaj stručnjak.

I to što je ova godina dobro počela za javni sektor, čiji su zaposleni od 1. januara dobili povećanja plate za 10 odsto, u državnoj administraciji plate su uvećane za pet procenata, dok isto povećanje očekuje i penzionere, ne prenosi se na privatni sektor. Ćulibrk kaže da privatni sektor neće moći da isprati ovogodišnje povećanje plata u javnom sektoru i strahuje da će Srbija ostati jedina evropska zemlja u kojoj su plate u javnom sektoru veće nego u privatnom.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.