Vulin: Pomoć EU mala i nedovoljna

Izvor: Studio B, 30.Jul.2015, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Pomoć EU mala i nedovoljna

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je pomoć EU za zbrinjavanje migranata na teritoriji Srbije mala i nedovoljna i istakao da Srbija ne može, ni finansijski ni politički, sama da reši taj problem.

Vulin je, upitan da li je EU odgovorila na njegov apel da finansijski pomogne po pitanju migranata, rekao da za sad nije i naglasio da "ne može da razume >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da EU čeka da se završe godišnji odmori da bi rekla nešto po pitanju migranata".

"Ovo nije problem Srbije, Srbija ga nije napravila niti će ga rešiti, već moramo da ga rešimo zajedno sa EU", istakao je Vulin.

On je dodao da je još važnije od finansijske pomoći da EU formuliše šta želi da uradi sa migrantima, jer smo za sad videli samo zid.

"Pomoć je za sad mala, više nego nedovoljna, a ovo je skup proces", rekao je Vulin.

Dodao je da Srbija neće dozvoliti da migranti na terititoriji naše zemlje budu bez medicinske pomoći, hrane ili vode.

"Ali mi to ne možemo sami da iznesemo, ni finansijski ni politički", rekao je Vulin.

Ministar je rekao da EU ima ispred sebe dve opcije - da pomogne da na teritoriji sa koje dolaze migranti konačno bude mir ili da ih prihvate na terotoriji svojih država.

Uskoro zakon o zaštiti radnika u inostranstvu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je prošle godine u Srbiji zabeleženo 125 slučajeva trgovine ljudima, uglavnom zbog radne eksplatacije, i najavio usvajanje zakona o zaštiti radnika upućenih na rad u inostranstvo.

"Nekada je bila dominantna seksualna eksplatacija, sad je u pitanju radna eksploatacija i sve se više dešava našim građanima od strane naših građana", rekao je Vulin novinarima povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Prema Vulinovim rečima, zakon je prošao javnu raspravu a njegovo usvajanje jedino je što Srbija može da uradi da zaštiti radnika koji radi u inostranstvu.

"Jedino što mi možemo da uradimo je da našeg radnika zaštitimo pre nego što ode, da zna gde ide, da bude informisan o tome, da potpiše odgovarajući ugovor, da je poslodavac odgovoran za sve što će mu se desiti, da naša diplomatsko konzulana predstavništva znaju da je neko došao da radi, zašto je došao, ko mu je poslodavac, koje je to gradilište", naveo je Vulin.

Vulin je danas obišao prodavncu peciva "Bejgl", čiji je prihod namenjen programima pomoći za borbu protiv nasilja i trgovine ljudima. Prodavnicu je osnovala NVO Atina i to je jedinstven primer socijalnog preduzetništva u Srbiji.

Dečji dodatak samo uz redovno školovanje

Vulin je rekao da će tražiti da dete redovno pohađa školsku nastavu kako bi moglo da dobije dečji dodatak.

Vulin je novinarima u Beogradu rekao da i sad u zakonu postoji obaveza roditelja da upiše dete u školu kako bi primalo dečji dodatak.

"Moj predlog će biti da ne bude dovoljno samo da upišete dete u školu, već mora da bude redovno na pohađanju nastave. Ne mogu da razumem roditelja kome je u interesu da mu dete ne ide u školu", rekao je Vulin.

Upitan o ilegalnim domovima za stara lica, Vulin je rekao da se ministarstvo bori protiv toga, da je zatvoreno nekoliko desetina domova, ali da je za rešavanje tog problema potrebna podrška celog društva, pogotovo građana.

"Moramo svi zajedno da se pogledamo u lice i, kad zatvorimo neke od ilegalnih centara, zapitamo ko je doveo svoje roditelje u ustanovu u kojoj nemaju zaštitu", rekao je Vulin.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.