Vučić u četvrtak na samitu Višegradske grupe

Izvor: Press, 01.Okt.2019, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u četvrtak na samitu Višegradske grupe

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u četvrtak u Češkoj, gde će učestvovati na samitu lidera Višegradske grupe, na lični poziv češkog predsednika Miloša Zemana, koji je pre dve nedelje boravio u poseti Beogradu.
Foto:blic
Predsednik Vučić će učestvovati na plenarnoj sednici pod nazivom „EU i Zapadni Balkan", na kojem će govoriti i predsednik Češke Zeman, Mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Janoš Ader, Poljske Andžej Duda, Slovačke Zuzana Čaputova i, kao gost, šef slovenačke države Borut Pahor.
Nakon sastanka biće održana zajednička konferencija za medije, na kojoj je planirano obraćanje svih učesnika.

Poziv predsedniku Srbije na sastanak ove grupe centralno-evropskih zemalja došao je nakon sastanka Odbora za evropske poslove država članica Višegradske grupe u Bratislavi, na kojem su konstatovani napori Srbije u sprovođenju reformi, i ocenjeno da bi ti napori trebalo da budu valorizovani povećanjem broja otvorenih i zatvorenih poglavlja.
U Pragu se ističe da su se zemlje Višegradske grupe posle 1989. priključile evropskim i transatlantskim strukturama, uspešno prošle kroz proces socijalne, političke i ekonomske tranformacije, i da su spremne da podele svoja iskustva o tranziciji sa kolegama iz zemalja Zapadnog Balkana.
 



Foto: Tanjug/AP
Višegradska grupa sa liderima Zapadnog Balkana
Srbija je tako prva zemlja Zapadnog Balkana koja je pozvana na samit a domaćin sastanka, češki predsednik, uputio je Vučiću poziv za skup.
U Pragu je već najavljeno da će na Samitu prvog dana biti obeleženi događaji vezani za pad socijalizma u centralnoj Evropi, a debata drugog dana baviće se i aktuelnom situacijom u EU, pošto su Srbija i Slovenija, čiji predsednik takođe dolazi kao gost, prirodni partneri zemalja Višegradske grupe u više strateških oblasti vezanih za budućnost EU, najavljeno je u Pragu.
Po završetku sastanka predsednici će na predsedničkom vidikovcu u lovištu Lani prisustvovati otkrivanju komemorativnog kamena posvećenom Samitu Višegradske grupe i predsednika Srbije i Slovenije.
Nakon toga, predviđen je i ručak koji u čast svih predsednika priređuje domaćin, šef češke države Miloš Zeman.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Poziv Vučiću na samit Višegradske grupe - presedan i poruka

Izvor: B92, 02.Okt.2019, 12:26

Beograd -- Beogradski listovi ističu značaj poziva predsednika Češke Miloša Zemana predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da učestvuje na samitu Višegradske grupe...Blic ocenjuje da taj poziv predstavlja "svojevrsni presedan" i dodaje da, "iako se po pravilu na ovim sastancima ne govori o temama...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.