Vučić, Rama i Kovačevski ipak na samitu EU-Zapadni Balkan

Izvor: VOA, 22.Jun.2022, 12:32

Vučić, Rama i Kovačevski ipak na samitu EU-Zapadni Balkan

BEOGRAD - Lideri zemalja članica inicijative Otvoreni Balkan - predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski učestvovaće na samitu EU- Zapadni Balkan 23. juna u Briselu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije, a isto je potvrdio je albanski premijer na Tviteru.  "Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit, pri čemu su usaglašeni i principi koji će predstavljati glavnu okosnicu razgovora sa brojnim zvaničnicima Evropske unije...Svesni smo da teme o kojima ćemo razgovarati na samitu neće biti lake, ali će naše učešće još jednom pokazati i potvrditi posvećenost evropskom putu Srbije, Albanije i Severne Makedonije", piše u saopštenju iz Predsedništva. Navodi se i da će nastaviti da se bore za dijalog kao "glavni model za rešavanje svih otvorenih pitanja". Albanski premijer Edi Rama na Tviteru je potvrdio učešće na samitu, uz konstataciju da "neće biti mnogo priče o nama", ali da je zainteresovan da čuje više o ideji nove evropske političke zajednice, Otvorenom Balkanu i "kidnapovanju evropskog procesa od strane Bugarske". Rama je ranije na Tviteru konstatovao da je EU "talac Bugarske" koja blokira otpočinjanje procesa sa Severnom Makedonijom. Sofija dve godine blokira otpočinjanje pregovora sa Skopljem zbog pitanja nacionalnog identiteta građana Severne Makedonije i pitanja statusa bugarske manjine u toj zemlji. Amasador Francuske Pjer Košar izjavio je da je tokom francuskog predsedavanja Evropskoj uniji istaknuto da Balkan i Srbija pripadaju Uniji i da računaju na prisustvo Srbije na skupu u Briselu, 23. juna. "Zemlje Zapadnog Balkana, a pogotovo Srbija pripadaju EU. Zato računamo na prisustvo Srbije na konferenciji lidera zemalja Zapadnog Balkana i članica EU, da ovo ne bi bila propuštena prilika", poručio je Košar, prenosi Fonet. Prema pisanju medija, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je u pismu liderima članica EU, pozivajući ih na sednicu Evropskog saveta, istakao da se mora dati nova energija procesu proširenja i unaprediti "integracija partnera sa Zapadnog Balkana", prenosi Fonet. Mišel je navodno pozvao i da se Ukrajini i Moldaviji dodeli status kandidata za članstvo u EU.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

VUČIĆ IDE SUTRA U BRISEL "Lideri tri zemlje Otvorenog Balkana doneli odluku o ZAJEDNIČKOM ODLASKU na Samit EU - Zapadni Balkan"

Izvor: Blic, 22.Jun.2022

Nakon detaljnih i sveobuhvatnih konsultacija sa saradnicima i članovima vlada, lideri tri zemlje Otvorenog Balkana doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit EU-Zapadni Balkan koji se sutra održava u Briselu, saopštila je služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Nastavak na Blic...

Vučić prelomio: Sa Ramom i Kovačevskim u četvrtak ide na samit u Brisel

Izvor: Radio 021, 22.Jun.2022

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Dimitr Kovačevski, doneli su odluku o zajedničkom odlasku na samit EU-Zapadni Balkan.

Nastavak na Radio 021...

Vučić sutra u Briselu na Samitu EU - Zapadni Balkan

Izvor: B92, 22.Jun.2022

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće u Briselu u četvrtak, 23. juna 2022. godine, gde će učestvovati na Samitu EU – Zapadni Balkan...Tokom samita, predsednik Vučić imaće i bilateralne surete sa zvaničnicima EU i liderima Zapadnog Balkana...Nakon samita, predsednik Vučić...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.