Vučić: Očekujem dobre vesti u Berlinu

Izvor: Večernje novosti, 18.Feb.2013, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Očekujem dobre vesti u Berlinu

RAZGOVORI sa zvaničnicima Nemačke neće biti nimalo laki. Posle tih ključnih susreta trebalo bi da bude jasnije - dobija li Srbija datum za otpočinjanje pregovora sa EU u junu ili ne. Očekujem da odgovor bude pozitivan.Ovo je u ponedeljak, u Abu Dabiju, poručio Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, koji se u ponedeljak uveče, odmah po povratku u Beograd, uputio u Berlin.Zajedno sa potpredsednicom Vlade Suzanom Grubješić i šeficom Odbora za evropske integracije Milicom Delević, on će do petka uveravati najbliže saradnike Angele Merkel i nemačke parlamentarce da Srbija zaslužuje dobijanje datuma:Vučić nam kaže da je jedino i apsolutno uveren da Nemačka neće imati šta konkretno da zameri Srbiji:- Prva opcija je ona kojoj se nadamo - da nam kažu: ”Ispunili ste sve što je trebalo i zaslužujete dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora.” Druga varijanta je da poruče: ”Vi ste divni, sve ste učinili što ste mogli. Otvorićemo pregovore, ali još ne dobijate datum.”MOGUĆ SUSRET SA MERKELOVOM NIJE isključeno da se do petka Vučić sretne i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Srpska delegacija će u Berlinu razgovarati sa savetnikom Angele Merkel Kristofom Hojzgenom, šefom diplomatije Gvidom Vesterveleom, ministrom odbrane Tomasom Demezijerom, grupom parlamentaraca, sa Kajzerom Šokenhofom.Prvi potpredsednik Vlade nam kaže da se srpska delegacija potpuno pripremila da iznese na berlinski sto sve što je Srbija uradila - od reforme pravosuđa, strategije borbe protiv korupcije, zakona o javnim nabavkama, na kome je insistirala EU, pa do inicijative i rezultata u dijalogu sa kosovskim Albancima.Vučić kaže da bi eventualno nedobijanje datuma bila - ”izuzetno loša i teška vest”:- U tom slučaju, Nemačka i druge zemlje koje se budu protivile dobijanju datuma, morale bi da objasne razloge za to. Mi nemamo šta da objašnjavamo jer smo sve učinili, ponašali smo se potpuno iskreno i otvoreno. Mom prijatelju Hojzgenu, savetniku Angele Merkel, reći ću da Srbija ne može jednostavno da podnese nedobijanje datuma. To bi bio ozbiljan problem za našu zemlju. Datum je važan za naše građane i za dolazak novih investicija.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Moguć susret Vučića sa Angelom Merkel

Izvor: Blic, 19.Feb.2013, 07:27

Tokom posete Berlinu prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastaće se s tri od četiri najbliža saradnika Angele Merkel, a nije isključeno da Vučića primi i kancelarka lično, saznaje nezvanično „Blic”. ..Vučić će morati da ubedi sagovornike da i pored toga što nije ukinula...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.