Vučić: Dosta hrvatskog iživljavanja

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Dec.2016, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Dosta hrvatskog iživljavanja

Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a premijer Vučić najavljuje da neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa EU ukoliko se blokada ne povuče.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio, je povodom blokade, da je Srbija sve vreme bila strpljiva, ali da mu je dosta hrvatskog iživljavanja.

Premijer Vučić otputovao je u Brisel i, ukoliko sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini ne bude postignut dogovor o deblokadi, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << on će još večeras napustiti Brisel i neće prisustvovati sutrašnjoj međuvladinoj konferenciji, na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja, javila je Prva televizija.

"Srbija je sve vreme bila strpljiva i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati", rekao je Vučić.

Premijer Vučić otputovao je po podne u Brisel, gde je za večeras bio predviđen njegov sastanak sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Radni sastanak srpskog premijera i Federike Mogerini prethodi Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, sutra u Briselu, na kojoj se očekivalo otvaranje sva tri poglavlja u pregovorima - 5 i 25, na koji su sve zemlje ranije dale saglasnost, ali i 26, za koje se očekivalo da će do Međuvladine konferencije takođe dobiti zeleno svetlo svih 28 članica EU.

Do sada, sve zemlje članice EU dale su saglasnost za otvaranje poglavlja 5 koje se odnosi na usklađivanje srpskih propisa sa evropskim standardima u oblasti javnih nabavki i poglavlja 25 koje se tiče nauke i istraživanja.

Radna tela EU sastaju se i danas i sutra, a cilj je, između ostalog, postizanje konsenzusa svih 28 država članica za otvaranje poglavlja 26 koje pokriva pitanja obrazovanja i kulture.

Dačić: Hrvatska blokada poglavlja 26 je sitna stvar

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić prokomentarisao je danas odluku Hrvatske da blokira otvaranje pogljava 26 u pregovorima Srbije sa EU, rekavši da to pokazuje neprinciijelnost pozicije kada se blokira ono poglavlje koje nema nikakve veze sa zahtevima koje ima zvanični Zagreb.

"Da li ćemo otvoriti ovo poglavlje danas ili za pet meseci, pa ne mislite valjda da će se Srbija uplašiti ili ugroziti nacionalne interese zbog toga. Sitna je to stvar", rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da bi EU trebalo mnogo više pažnje da posveti onom što se dešava u Hrvatskoj.

"Ako je Hrvatska ta koja će da odlučuje o tome da li će Srbija u EU, onda mi je odmah nekako palo interesovanje", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 26, premijer napustio Brisel

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2016

Premijer Aleksandar Vučić odlučio je večeras, posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini, da otputuje iz Brisela, tako da sutra neće prisustvovati Međuvladinoj konferenciji EU -i Srbije. To je njegov odgovor na činjenicu da EU nije otklonila prepreke za otvaranje poglavlja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.