Vorlikova: Srbija da nastavi ka EU

Izvor: B92, 14.Sep.2012, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vorlikova: Srbija da nastavi ka EU

Beograd -- Nova Vlada Srbije treba da nastavi započeti posao u približavanju Evropi, izjavila je ambasadorka SAD Meri Vorlik kojoj je danas poslednji radni dan u Beogradu.

Ona je navela da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ostvarila veliki napredak u reformama, saradnji s Hagom i u odnosu s Kosovom, što je rezultiralo dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU.

U intervjuu agenciji Beta, Vorlikova je istakla da su SAD privržene saradnji sa Srbijom i izrazila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uverenje da će, bez obzira na to ko bude izabran za novog predsednika SAD, Vašington nastaviti da podržava integraciju Zapadnog Balkana i Srbije u EU.

Kao događaje koji su obeležili njen mandat u Beogradu, od stupanja na dužnost krajem 2009, Vorlikova je izdvojila dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, hapšenje poslednjih haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića i početak dijaloga Beograda i Prištine.

"Ostvaren je veliki napredak u završavanju važnih ekonomskih i političkih reformi. Srbija je dobila status kandidata za članstvo u EU. Ispunjene su obaveze u saradnji s Haškim tribunalom hapšenjem Mladića i Hadžića, što je bilo veoma važno. Započet je dijalog s Prištinom koji je dao nekoliko sporazuma, što će poboljšati živote ljudi na terenu", rekla je Meri Vorlik na molbu da uporedi Srbiju na početku i na kraju svog mandata.

Ceo intervju sa Meri Vorlik možete pročitati ovde.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Kandidatura Srbije,   Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.