Vlajkov: Bugarska oseća solidarnost sa Srbijom na putu ka EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jan.2018, 14:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vlajkov: Bugarska oseća solidarnost sa Srbijom na putu ka EU

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov izjavio je danas da Bugarska podržava evropske integracije Srbije, ne samo politički, već i kroz programe za razvoj i da je u 2018. u tu svrhu opredeljeno više od 700.000 evra.

Vlajkov je rekao, na predstavljanju projekta koje će nevladine organizacije iz Srbije sprovoditi uz podršku ministarstva spoljnih poslova Bugarske, da je ta donacija izraz poverenja i solidarnosti sa Srbijom na putu ka EU.

"Srbija je u 2017. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << dobila više od polovine, a u 2018. više od 40 odsto novca za projekte u koje Bugarska ulaže u čitavom svetu", rekao je on.

Bugarski ambasador je naveo da je situacija u EU veoma pozitivna i da je to najbolji znak koliku pažnju Unija pridaje procesu proširenja.

"Najvažnije je da su vrata otvorena, a na političarima je da iskoriste ukazanu priliku", kazao je on.

Vlajkov je rekao da je prioritet srpskih vlasti članstvo u EU, dodajući da je siguran da se Srbija nalazi na dobrom putu i da će brzo postići napredak u procesu evropskih integracija.

Govoreći o aktivnosti EU tokom bugarskog predsedavanja, rekao je da Srbiju u narednim mesecima očekuje više važnih datuma. U februaru se očekuje predstavljanje strategije EU za proširenje, u aprilu izveštaj Evropske komisije o napretku zemalja regiona, a u maju Samit EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

Kako je naveo, Bugarska veoma dobro razume Srbiju zato što je i sama bila u sličnoj situaciji tokom pristupanja EU.

"Iz našeg iskustva veoma dobro znamo koliko je važno osetiti solidarnost u trenucima u kojima ste spremni da učinite nešto, ali vam je potrebno malo - mala suma novca ili pažnja", kazao je bugarski ambasador.

Govoreći o podršci koju Bugarska pruža nevladinim organizacija u Srbiji, Vlajkov je ocenio da je uloga civilnog društva veoma značajna u procesu evropskih integracija. On je dodao da NVO doprinose procesu pregovaranja i pokazuju društvu da je EU dobra za građane.

Centar za istraživanje migracija, Forum za etničke odnose i Komitet pravnika za ljudska prava predstavili su danas projekte za koje su dobili podršku Bugarske.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vlajkov: Bugarska oseća solidarnost sa Srbijom na putu ka EU

Izvor: Beta Video, 24.Jan.2018

BEOGRAD - Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov izjavio je danas da Bugarska podržava evropske integracije Srbije, ne samo politički, već i kroz programe za razvoj i da je u 2018. u tu svrhu opredeljeno više od 700.000 evra. (CH1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Vlajkov: Bugarska oseća solidarnost sa Srbijom na putu ka EU

Izvor: EurActiv Srbija, 24.Jan.2018

Ambasador Bugarske u Srbiji Radko Vlajkov izjavio je 24. januara da Bugarska podržava evropske integracije Srbije, ne samo politički, već i kroz programe za razvoj i da je u 2018. u tu svrhu opredeljeno više od 700.000 evra. Vlajkov je na predstavljanju projekata koje će nevladine organizacije iz...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.