Vilijamson: Bez prejudiciranja rezultata istrage

Izvor: RTS, 11.Mar.2014, 17:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vilijamson: Bez prejudiciranja rezultata istrage

Istraga o trgovini organima treba da se privede kraju bez prejudiciranja i spekulacija, rekao međunarodni istražitelj Klint Vilijamson posle susreta sa kosovskim zvaničnicima i predstavnicima EU na Kosovu.

Šef specijalnog tima za istragu o izveštaju Dika Martija Klint Vilijamson, tokom posete Prištini, naglasio je potrebu da se istraga o trgovini organima privede kraju bez prejudiciranja i spekulacija.

"Vilijamson je juče i danas boravio u Prištini, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde se sreo sa potpredsednikom kosovske vlade i ministrom pravosuđa Hajredinom Kučijem, kao i sa predstavnicima Evropske unije i međunarodne zajednice na Kosovu", rekao je za Tanjug njegov portparol Žoao Souza.

Kako je naveo Souza, Vilijamson je u razgovoru sa Kučijem podvukao svoju rešenost da kroz nepristrasnu i objektivnu istragu dođe do pune istine o ozbiljnim optužbama iz izveštaja Dika Marija i naglasio da je svima u interesu da se ta stvar rasvetli jednom za svagda.

Šef istražnog tima je svestan da se gomilaju spekulacije oko ishoda istrage, ali je naglasio da je ona još u toku i da je prerano prejudicirati njen rezultat, dodao je Souza.

Kosovksa vlada je saopštila da su se Vilijamson i šef Euleksa Bernd Borhard sastali sa kosovskim ministrom pravde Hajredinom Kućijem i unutrašnjih poslova Bajramom Redžepijem.  

Na sastanku, Kući je rekao da je kosovska vlada zainteresovana za pomoć u sprovođenju zakona i vladavini prava, kao i za saradnju sa međunarodnim partnerima u EU i SAD, ali uz poštovanje nadležnosti koje Kosovo ima.

Kući je naveo da je Kosovo izgradilo dovoljno kapaciteta u pravosuđu za upravljanje svakim mogućim slučajem.

"Pravosudne institucije su izgradile neophodne kapacitete, da lokalne i međunarodne sudije, i one iz Euleks-a, mogu uspešno da se bave pitanjima pravde, pozvavši da svako eventualno suđenje bude održano na teritoriji Kosova i po zakonima i u nadležnosti Kosova", navodi se u saopštenju.

Prištinski mediji navode da je poseta američkog tužioca Vilijamsona, uključenog u istragu optužbi koje je objavio bivši švajcarski senator Dik Marti o ratnim zločinima na Kosovu, povezana sa formiranjem tribunala koji će istraživati moguće optužbe protiv OVK.

List "Zeri" navodi da se Priština složila da nema više nikakve mogućnosti da se protivi formiranju tribunala koji će suditi za moguće zločine OVK, te da se sada "čitava bitka" vodi da ovaj tribunal bude sastavljen od dva doma, jedan na Kosovu a drugi u inostranstvu.

Dom na Kosovu koji su tražili kosovski zvaničnici će se baviti osumnjičenima za počinjene zločine, dok će se dom u inostranstvu baviti ekskluzivno zaštićenim svedocima. Priština se složila sa formiranjem specijalnog doma van Kosova pošto je poznato da se stranci najčešće žale na kosovske neuspehe u zaštiti zaštićenih svedoka.

"Imajući u vidu da je međunarodna zajednica izjavila da zaštićeni svedoci nikada nisu bili sigurni na Kosovu, predložili smo da ovaj tribunal ima posebno odeljenje van Kosova koje će se uglavnom baviti svedočenjem zaštićenih svedoka", rekao je anonimno visoki kosovski funkcioner.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.